Justice Minister Vincent Van Quickenborne delivers a speech at the 'Blue Leaders Breakfast' event at the Plaza Hotel, in the margin of the 77th session of the United Nations General Assembly (UNGA 77), in New York City, United States of America, Wednesday 21 September 2022. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP)

Осуетиха опит за отвличане на министър

Опит за отвличане на белгийския министър на правосъдието Венсан ван Кикенборн е бил осуетен, предава БТА.

Опитът за отвличане е свързан с разследване, довело

задържането на стотици участници в мрежа

за разпространение на наркотици и залавянето на наркотични вещества за 13 милиарда евро. Това съобщават медии в Белгия, като отбелязват, че Кикенборн може да остане под полицейска охрана още дълго време.

„Никога не си бях представял подобно нещо, за наркотрафикантите вече не е достатъчно да владеят пристанището в Антверпен, а искат да овладеят обществото“. Това коментира самият той. Според него нападателите целят да посегнат на гражданите, както правят терористите. „Очакват да намалим натиска, но това няма да стане, живеем в правова държава, а не в страна на картелите“, добави той.

Миналата есен белгийските власти съобщиха, че са

пробили защитата на мобилно приложение,

което е осигурявало поверителност на разговорите и е било използвано в средите за разпространение на кокаин. Без постигнатия пробив, полицията не е била в състояние да проследява комуникацията между престъпниците.

Белгийският главен прокурор Ерик ван Льо поясни, че Белгия се е превърнала в място за разпределение в Европа на кокаина от Южна Америка,

внасян през пристанището в Антверпен.

Според Ерик Снук, ръководител на федералната съдебна полиция международната организирана престъпност изглежда много добре се е настанила в Белгия.

За опита за отвличане на Кикенборн първоначално бе съобщено в края на миналата седмица. Засега е известно, че по случая са задържани четирима холандци, за които се очаква да бъдат предадени на белгийските власти.

- реклама -