Остров Хвар – раят на Хърватия (СНИМКИ)

През последните дни всички говорят за малката четиримиолионна Хърватия. Малка, но с футболисти, които грабнаха среброто на Мондиала в Русия и сърцата на всички почитатели на футбола.

Бижуто на Хърватия-остров Хвар също може да грабне сърцето ви.

„Ако познаваш Хвар, познаваш и Рая“ – гласи една местна поговорка. И този земен рай наистина ни се представя в най-различни аспекти. Хвар е много популярна ваканционна дестинация, като през летните месеци тон дават младите хора с техните клубни забавления. Това е и „Ривиерата на Далматинското крайбрежие“ – с отлични хотели и шикозни барове, а в разгара на сезона тук идват звезди на киното и спорта от световна величина. Техните луксозни яхти често запълват красивото пристанище на острова.

Хвар има формата на пура, разположена успоредно на Далматинското крайбрежие в Адриатическо море.

Древните гърци се заселили на острова през 384 г. пр.Хр. и построили пристанище на северния му бряг, наричано днес Стари град.

На това място, където фериботите с автомобили на туристите акостират, се намира един от най-старите европейски градове. Гърците обработили и земите около населеното място, като разделили нивите с огради от суха каменна зидария и ги снабдили с цистерни за събиране на дъждовна вода, които се използват и до днес – 24 столетия по-късно.

 Най-видими следи на острова са оставили обаче венецианците и особено в главното им пристанище – едноименният град Хвар, където днес пристигат пътническите фериботи. Той е разположен около красив залив и има обширен централен площад – Тръг Светог Стиепана (площад „Свети Стефан“). Околните сгради напомнят за средновековния град, красиво застроен и облицован с гладки варовикови плочи, някогашна военноморска база на венецианските галери.

Площад Св. Стефан, гр.Хвар

Доказателство за стратегическото значение на острова е запазената крепост от ХVI в., издигаща се над града и наричана Шпаньола заради испанските си архитекти. Тя била част от защитните съоръжения, изградени от венецианците за защита срещу пиратски и османски нападения.

Тихият францискански манастир от ХV в. в град Хвар, построен за убежище на моряците, разкрива част от съзерцателния аспект в живота на острова.

 500-годишните кипариси, които растат в манастирския двор, символизират продължителната историческа приемственост по тези места. Когато Наполеоновите войни сложили край на Венецианската империя, Хвар станал част от Австрийската империя и започнал да запада.

Но това именно го спасило и от модернизация и застрояване.

Островът на лавандулата

Наричат Хвар „Островът на лавандулата“ заради мащабното отглеждане и преработка на това растение, започнало през ХIХ в. и захранващо със суровина френската парфюмерийна промишленост.

Лавандуловото масло и сапун и днес са хубав сувенир от острова. В днешно време проспериращият град внимателно инвестира в обновлението си, като множество от бутиците, хотелите, ресторантите и кафенетата са поместени в старинни постройки, някои от които на 400 години. 

Покрай бреговете на Хвар обаче е пълно с моторни лодки, яхти, надуваеми лодки и сърфисти.

Плажовете сами по себе си са с ограничен капацитет, но недалеч от входа на пристанището на град Хвар се намират Паклени Отоци – верига от 16 малки островчета, където има изобилие от плажове и плажни ресторанти, предлагащи пресни морски дарове на скара и особено сепии.

Летовниците наемат лодки или водни таксита, за да прекарат деня на спокойствие в някое заливче на тези островчета сред борови дървета.

След това се качват на лодките и се връщат обратно, за да се преоблекат и се слеят с шикозната тълпа туристи из грейналия от светлина главен град, като откриват, че Хвар е известен и с бурния си нощен живот.

 

- реклама -