Остри реакции след последната провокация на Северна Корея

Американският президент Доналд Тръмп и японският министър-председател Шиндзо Абе обсъдиха по телефона последните действия на Северна Корея, която проведе нов ракетен тест тази сутрин.

„Лидерите стигнаха до консенсус, че Пхенян е сериозна и нарастваща пряка заплаха за Съединените щати, Япония и Южна Корея, както и за страните по света“. Това се казва в изявление на Белия дом. Двамата обещали да „увеличат натиска върху Северна Корея, както и да направят всичко възможно, за да убедят другите страни да направят същото”.

Рано сутринта КНДР осъществи ново изстрелване на балистична ракета, която прелетя над североизточната част на Япония. Тя падна в Тихия океан на 1180 км източно от нос Еримо на остров Хокайдо.

Най-новото изпитание на балистична ракета от Северна Корея е поредната нейна провокация и поражда сериозно безпокойство

Това заяви представителят на САЩ по въпросите на разоръжаването Робърт Уд, цитиран от Ройтерс.

Вашингтон трябва да анализира допълнително изпитанието на ракетата, която прелетя над северния японски остров Хокайдо и падна в морето. Но то ще е тема на обсъждане на заседание на Съвета за сигурност на ООН по-късно днес, каза Уд.

„Това е поредната провокация на Северна Корея. Те изглежда просто продължават да се случват. Това, разбира се, е повод за сериозно безпокойство за правителството ми и за редица други правителства“, заяви Уд преди заседание в Женева на Конференцията на ООН по разоръжаването.

На това заседание Северна Корея обвини САЩ, че водят Корейския полуостров към експлозия

И заяви, че тя има право да реагира „с твърди ответни мерки“.

Постоянният представител на КНДР в ООН в Женева Хан Тхе-сон не спомена изрично последния ракетен тест на страната си. Но заяви, че страната му има право на самозащита заради „враждебните намерения“ на САЩ, предаде Франс прес.

Русия настоява Северна Корея да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за ракетната й програма, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

Русия иска Северна Корея да прояви сдържаност и да избягва провокационни действия, а САЩ и военните им съюзници да избягват военна ескалация, заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков.

- реклама -