Голанските възвишения Тръмп реакции Турция Русия Израел решение прокламация решение ЕС

Остра реакция срещу решението на Тръмп за Голанските възвишения

САЩ отново игнорираха нормите на международното право, като признаха суверенитета на Израел над Голанските възвишения.

Това заяви в министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

„САЩ отново игнорираха международното право. Но това решение никога няма да узакони израелската анексия. Това, напротив, ще подкопае усилията за мирно урегулиране на Близкия Изток и ще засили напрежението в региона“, написа политикът на своята страница в „Туитър“.

Принадлежащите на Сирия от 1944 година Голани са анексирани от Израел в хода на Шестдневната война от 1967 година. През 1981 година Кнесетът приема „Закон за Голанските възвпишения“, в който едностранно те са обявени за част от еврейската държава. Тази анеския е призната за недействителна с Резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН на 17 декември 1981 година.

Против едностранни действия, подобни на тези на Доналд Тръмп, по-рано се изказаха не само Сирия, но и други страни от арабския и ислямския свят, както и ключови европейски държави, включително Германия и Франция.

Подписаната от президента на САЩ Доналд Тръмп прокламация за признаване на суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя официалната позиция на Москва по този въпро

Това заяви пред ТАСС специалният представител на руския президент за Близкия Изток и африканските страни, заместник-министър на външните работи Михаил Богданов.

„Нищо не се променя, каквото беше преди това, такова е и сега. Нашата принципна позиция и оценка е представена на уебсайта на МВнР“, подчерта високопоставеният дипломат.

По-рано от руското външно ведомство заявиха, че Голанските възвишения безусловно са сирийска територия, а заявлението на Вашингтон, че ги признава за част от Израел показва пренебрежението на американската страна към нормите на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е „категоричен, че статутът на Голаните не се е променил.

Това заяви говорителят на световната организация Стефан Дужарич, предава Reuters.

„Политиката на ООН за Голанските възвишения е отразена в съответните резолюции9 на Съвета за сигурност и тя не се е променила“, заяви Дужарич.

Резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета единодушно от 15-членния орган през 1981 г., заяви, че „решението на Израел да наложи своите закони, юрисдикция и администрация на окупираните сирийски Голански възвишения е недействително и без международно правно действие“. В нея също се иска Израел да отмени своето решение.

- реклама -