Оставки в Шри Ланка заради кървавия Великден

Главният секретар в Министерството на отбраната на Шри Ланка подаде оставка. Така той пое отговорността за пропуските в сигурността, довели до самоубийствените атентати с почти 360 жертви.

Хемасири Фернандо, най-високопоставеният човек в министерството, е изпратил оставката до президента Майтрипала Сирисена.

„Той каза на президента, че приема отговорността и се оттегля, за да може президентът да извърши ново назначение“, каза неназованият служител.

Според последните данни в осемте атаки, избухнали в различни църкви в страната са загинали почти 360 души, а други 520 са ранени. Отговорността за инцидента пое терористичната групировка „Ислямска държава“.

Според следователите 9 самоубийствени атентатори са участвали в тези атаки, като 8 от тях вече са идентифицирани.

Непосредствено след атентатите бе съобщено, че полицията е получила сигнал за готвена терористична атака 11 дни преди събитията. На този сигнал обаче не е обърнато внимание.

В резултат на развилите се събития президентът на Шри Ланка Майтрипала Сирисена помоли секретаря на Министерството на отбраната Хемасири Фернандо и началника на полицията Пуджитха Джаясундара да подадат оставка.

- реклама -