Македония избори Заев Пендаровски

Оставката на премиера Заев означава и оставка на цялото правителство на Република Северна Македония

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев трябва да информира писмено председателя на парламента, че подава оставка, а оттеглянето му означава и оставка на цялото правителство, съгласно член 93 от конституцията, съобщават македонските медии.

Процедурата след това е следната: в срок от 10 дни президентът трябва да връчи мандат за съставяне на ново правителство на партиите, които имат мнозинство в парламента. След това получилият мандата има срок от 20 дни, за да предложи на парламента програма и състав на правителството.

Заев обяви тази нощ, че подава оставка като премиер и председател на СДСМ след загубата на неговата партия на местните избори. Според него мандатът трябва да остане в СДСМ и да приключи четиригодишният мандат, получен миналата година в коалиция с Демократичния съюз за интеграция и други партии.

„Оставам на позицията, че не трябва да има предсрочни парламентарни избори. Предстоят отлични и неповторими 2,5 години за работа и икономически успехи, от които полза ще имат целият народ и държавата“, каза Заев.

Междувременно СДСМ трябва да избере нов партиен лидер, не е известно дали той ще заеме и премиерския пост.

Източник: БТА

- реклама -