сериали Facebook лични данни оставка

Оставка във Facebook след злоупотреба с лични данни и намеса в американските избори

Шефът по сигурността на Facebook Алекс Стамос напуска компанията.

Съобщението е на в. Ню Йорк Таймс, който цитира бивши и настоящи служители на компанията.

Причината за оставката са разногласия с ръководството. Стамос настояваше за по-детайлно разследване на евентуална намеса в американските президентски избори.

Силна полемика се разрази около използването на личните данни на милиони потребители на Facebook.

Според няколко медии, сред които американският ежедневник „Ню Йорк таймс“ и британският седмичник „Обзървър“, британската компания Кеймбридж Аналитика е използвала личните данни на милиони потребители без тяхно съгласие, за да разработи софтуер, позволяващ да бъдат прогнозирани нагласите на избирателите. Това е станало с помощта на приложение за психологически тестове, разработено от руския психолог Александър Коган и изтеглено от 270 000 потребители на Фейсбук.

Доналд Тръмп е използвал услугите на Кеймбридж Аналитика.

Компанията обаче отрича да е използвала данните от Фейсбук за нуждите на предизборната кампания на бъдещия президент на САЩ. Компанията уточни още, че не е работила по референдума през юни 2016 г., на който британците гласуваха за излизане на страната от Европейския съюз.

Британската служба за надзор на информацията съобщи, че ще поиска съдебна заповед за проучване на компютрите и сървърите на компанията.

- реклама -