сн. БГНЕС

Оставка на здравен министър заради скандал с предреждане за ваксини

Аржентинското министерство на здравеопазването публикува списък с имената на 70 души, имунизирани със „Sputnik V“, на фона на скандал около привилегированите ваксинации срещу COVID-19.

Списъкът включва президента на Алберто Фернандес и хора от неговия екип, както и министъра на икономиката Мартин Гусман и посланика в Бразилия Даниел Шиоли, наред с други, но също така имена на политически лидери, бизнесмени и журналисти.

Там са и бившият президент Едуардо Духалде (2002-2003), съпругата му Хилда Гонсалес и техните деца Джулиана и Мария Ева, както и втори и трети ред от различни министерства.

Досега здравният персонал е бил ваксиниран и е започнало ваксиниране за хора над 70 години в провинция Буенос Айрес и над 80 години в столицата.

Скандалът с ваксината избухна миналия петък, когато журналистът Орасио Вербицки, на 79 години, заяви, че поради приятелството си с бившия здравен министър Гинес Гонсалес Гарсия, той е бил ваксиниран в министерството от служители от болницата в Посадас.

Признанието отприщи поредица от нежелани реакции и доведе до това президентът да поиска от Гонсалес Гарсия да подаде оставка, два дни преди да предприеме пътуване до Мексико.

„Това ще има голямо въздействие в краткосрочен план: това е деликатен и дразнещ въпрос, леко завоалиран от факта, че президентът реагира бързо и решително като поиска оставката на бившия министър“, казва политическият консултант Карлос Фара.

От 1,8 милиона дози, които страната вече е получила, националното здравно министерство разполага с 3000 дози, които се намират в държавната болница в Посадас, докато останалите са разпределени по равно между провинциите, които администрират собствените си имунизационни планове.

„Тези 3000 ваксини по никакъв начин не покриват преценката на министерството“, заяви новият министър на здравеопазването Карла Вицоти, която до миналата събота беше секретар на достъпа до здравеопазване, всъщност заместник-министър.

- реклама -