Мария Бутина арест САЩ Русия шпионаж

Оставиха в ареста обвинената в шпионаж Мария Бутина

Мария Бутина остава в ареста.

Това реши Федералният окръжен съд във Вашингтон. На заседание на съда в американската столица прокурорите показаха снимка, на която според тях Бутина се среща с агент на руското разузнаване във вашингтонски ресторант.

Те добавиха, че тя държала и координати за връзка с няколко руски агенти. Федералната прокуратура предупреди, че бившата студентка от Американския университет във Вашингтон е свързана с руското разузнаване и може да избяга от САЩ.

Припомняме, 29-годишната рускиня беше задържана във Вашингтон в неделя.

„Бутина е обвинена в конспирация като действащ агент на Русия „който е поддържал отношения с американски лица и организации, влияещи на американската политика“, се каза в изявление на министерството на правосъдието.

Бутина е нарушила американските закони, като не е разкрила, че действа от името на руското правителство.

 

Министерството на правосъдието заяви, че Бутина е тясно свързана с „руски официален служител“, който не е посочен в документите за арест, но се предполага, че е руски политик на име Александър Торшин. В момента Торшин е старши служител в централната банка на Русия и бивш руски депутат.

Мария Бутина пише за себе си, че е съучредителка на руската организация „Право на оръжие“, в чийто Управителен съвет членува. Профилите ѝ в социалните мрежи се пълни най-вече с вицове и статистики, чрез които се опитва да внуши, че правото да притежаваш оръжие е по-добро от всякакви ограничения.

Според министерството, Бутина е извършвала дейността си по нареждане на „руския служител“. Целта е била да развият взаимоотношения с американски политици, за да създадат „задкулисни“ комуникационни линии, които да бъдат „използвани от Руската федерация, за да проникнат в американския национален апарат за вземане на решения“.

Москва обвини САЩ, че с ареста на руската гражданка се цели да се подкопаят „позитивните резултати”, постигнати на срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин.

„Това се случва с очевидната задача, да се намалят позитивните резултати” постигнати при срещата между двамата лидери в Хелзинки, заяви говорителят на външното министерство в Русия Мария Захарова.

- реклама -