Оставаме извън еврозоната – какво следва оттук нататък?

Оставаме извън еврозоната – какво следва оттук нататък? Финансисти разясняват какво ще се случи след като България не е готова да приеме еврото.

Оттук нататък България я чака…

едно голямо нищо, така финансистът Любомир Дацов коментира пред businessnovinite.bg новината, че България няма да успее да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г. Това становище бе обявено от служебния финансов министър Росица Велкова на пресконференция.

По думите й сме изпълнили важни критерии за влизането ни от 1 януари, а именно – не сме намалили достатъчно инфлацията и не сме приели ключови промени в кодекса за застраховане, закона за мерките срещу спирането на парите, както и измененията в

търговския закон за несъстоятелността.

„България изпадна в безпътна ситуация и случващото се е много разочароващо. Въпросът не беше само финансов, той беше и политически, политиците бяха тези, които трябваше да задвижат процедурата, вместо да се говорят празни приказки. Еврото е дългосрочен план. План на доверие и реализация“, обяви Дацов.

По думите му това, че не влизаме в еврозоната

няма пряко да се отрази на лихвите и цените у нас.

„Лихвите се увеличават заради цели на ЕЦБ. А инфлацията зависи от начина на управление до голяма степен. За да бъде намалена тя са нужни крути мерки като намаляване на потреблението или повишаване на предлагането. Не вярвам някой от нашите политици да го направи“, коментира още финансистът.

Според финансовия експерт Емил Хърсев цените у нас ще продължат да се повишават, но с по-лек темп. „От факта, че няма да приемем еврото, не произлиза нищо, тоест България остава в положението, което е в момента.

Остава някакъв шанс, евентуално

редовното правителство да успее да се справи с критериите и все пак да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г., но е малко вероятно“, коментира Хърсев.

Той е категоричен, че влизане в зоната на 1 число друг месец е възможно, но изобщо не е желателно. Има икономически причини всички държави да приемат еврото конкретно от 1 януари, добави той.

- реклама -