влак, Белово, локомотив, вагон

Остава в сила извънредното положение в Пирот

Остава в сила извънредното положение в Пирот заради инцидента с товарния влак пълен с амоняк, който дерайлира в съседна Сърбия.

Все още е ограничено и движението по магистралата към Белград. Властите в Сърбия поставиха мобилни станции, за да измерват замърсяването на въздуха.

Продължава и работата на аварийните екипи. По информация на NOVA има 20 цистерни, които са били пълни с амоняк. От една от тях все още има изтичане. А друга е напукана и наполовина пълна, поради което аварийните екипи все още не могат да я изтеглят.

Опасенията на властите са от попадане на амоняка в реката.

Те обаче потвърдиха, че гъстият дим и мъгла в града, които се образуваха още вчера, са от влажния въздух, а не от попадането на амоняка в реката.

До момента са потвърдени 2 жертви. Властите тепърва ще уточняват дали първата жертва е починала заради сърдечни проблеми, или от натравяне.

Другата жертва е турски гражданин – шофьори на тир. Той излиза от превозното средство и тръгва да бяга заради гъстия дим, но губи ориентация и пада от моста.

По-късно тялото му беше намерено в реката.

А 50 човека потърсиха медицинска помощ заради различни симптоми на натравяне.  Сред тях са 6 българи. Единият от тях е мъж, който е пътувал със съпругата и децата си. Виждайки гъстия дим те излизат от колата си и тръгват да бягат.

- реклама -