Местан

ДОСТ е дало 12 000 гласа за Цачева в Турция, обяви Местан

Местан мери сили с ДПС

Лидерът на ДОСТ изчисли, че симпатизантите на партията му са оказали голямо влияние до стигането на Цецка Цачева до балотаж. Партията на Местан не издига свой претендент за „Дондуков“ 2, но подкрепи президентската кандидатура на ГЕРБ.

Особено голяма е била подкрепата за Цачева от привържениците на ДОСТ в Турция, обяви председателя на най-новата партия у нас.

„В Турция в 2011 г. в своя апогей ГЕРБ имат едва 350 гласа в 86 секции. Днес вотът за Цецка Цачева в Турция е 12 000, и то в условия на рестриктивен Изборен кодекс – само 35 секции. Пробив !!! 11 650 гласа разлика са на ДОСТ.”

Местан посочи няколко общини, които по думите му до скоро са били баситон на ДПС, но ДОСТ е спечелило изборите там. В Джебел пък резултатът на двете партии бил почти изравнен.

Лютви Местан добави, че това е наказателен вот на избирателите на движението срещу поредния експеримент на Сараите – този път да реабилитират отречени олигархични модели на властта.

„Сбъдна се прогнозата ни, че Орешарски не е същинският кандидат, а само междинна стъпка от политическия казачок на тази партия към генерал Радев. Честити сараи, генерале!…”

Като слабост в кампанията на Цачева, Местан посочи липсата на евро-атлантически почерк – нещо, което Трайчо Трайков успялда постави в центъра на дебатите. „Това, че не го направи, е нейна и на ГЕРБ стратегическа грешка за първия тур. През оставащите до балотажа дни тази грешка трябва да бъде коригирана. Това е единственият шанс, макар и със закъснение, да се постигне консолидация на разпилените десноцентристки избиратели около нейната кандидатура“, посочи още Местан.

Зад Радев стоят външни геополитически фактори

В това е убеден лидера на ДОСТ. „Стартът на все още неоповестения проект Радев бе даден на конгреса на „Единна Русия“ в Москва. Днес идва доказателството, красноречиво илюстрирано в руска медия: „В България поведе приятел на Русия“. От тази гледна точка, победа на Радев ще означава фатален руски геополитически пробив в зоната на НАТО и ЕС”, смята Местан.

- реклама -