ОССЕ
сн. БГНЕС

ОССЕ препоръча на Беларус да отмени резултатите от президентските избори

Докладът е представен днес на закрито заседание на постоянния съвет на ОССЕ.

В документа се препоръчва властите да организират нови президентски избори в съответствие с международните стандарти в изборния процес.

Призовава се Минск да покани своевременно наблюдатели на изборите от БДИПЧ на ОССЕ, да се гарантира участието на представители на обществеността в избирателните комисии и да приведат избирателното право в съответствие с препоръчаните от ОССЕ и ООН стандарти.

В доклада се посочва, че изборите в Беларус са имали очевидни недостатъци и не са отговаряли на нормите за мониторинг на електоралния процес. Подчертава се, че са се потвърдили подозренията, че изборите няма да бъдат свободни и справедливи.

От ОССЕ твърдят, че разполагат с неопровержими доказателства, че президентските избори на 9 август 2020 г. са били фалшифицирани и че силите за сигурност в страната са извършили масови и систематични нарушения на правата на човека като реакция на мирните протести.

В доклада се посочва, че БДИПЧ е поканено твърде късно като наблюдател за процеса на регистрация на кандидатите, затова е било принудено да се откаже да изпрати наблюдатели.

Докладчикът на ОССЕ призова страните да не признават резултатите от изборите в Беларус и да настояват за провеждане на нов вот, който да бъде проследен от международни наблюдатели.

В доклада се обръща специално внимание на факта, че средствата за масова информация и безопасността на журналистите в Беларус са обект на масирани атаки. Същото се отнася и за свободата на събиране и на сдружаване. Препоръчва се Минск да обезпечи сигурността на всички журналисти и да се въздържа от всякакъв вид преследване заради изпълнението на техните служебни задължения, изземане и повреждане на оборудване и видеоматериали.

- реклама -