Турция

Оспорвани избори в Турция, все още не е ясно кой печели Истанбул

Партията на справедливостта и развитието на турския президент Реджеб Ердоган спечели най-много гласове на местните избори в южната ни съседка, но вероятно губи кметските позиции в някои от големите градове, включително столицата Анкара.

И управляващите, и опозицията в Турция твърдят, че техният кандидат печели надпреварата за най-големия град в страната – Истанбул. Висшата избирателна комисия ще обяви официалните резултати след разглеждане на подадените жалби по отношение на невалидните бюлетини. Партията на справедливостта и развитието печели в мнозинството от общините, но губи поне в 3 от петте най-големи града в страната.

„Ние спечелихме общо 778 общини, включително 16 столични общини, което означава, че 56% от всички общини в Турция ще бъдат управлявани от Партията на справедливостта и развитието (ПСР)“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в речта си от балкона в столицата Анкара.

Турската нация направи победител управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за 15-ти пореден път, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган тази сутрин.

Милиони турски гласоподаватели дадоха своя вот на местните избори, за да изберат кметове, членове на общински съвети, мухтари (кметове на села или квартали) и членове на висши съвети за следващите пет години.

Според Ердоган партията му не е успяла да постигне желаните резултати в някои градове, защото той не е бил достатъчно добре разбран от избирателите.

Веднага „ще започнем с откриването и отстраняването на недостатъците“, добави той.

Ердоган каза, че партията и Турция ще претърпят промени през следващите дни.

„Няма да има избори четири и половина години. Какво ще правим? Ще се съсредоточим върху национални и международни въпроси и се надяваме да издигнем страната си над нивото на нашите съвременници“, добави той.

Приоритетът на Турция е да засили икономиката, да поддържа развитието и да повиши заетостта, каза той.

Президентът заяви, че целта на Турция е да помогне на сирийските бежанци да се завърнат в страната си, като същевременно направи Манбидж и територията на изток от Ефрат безопасно място.

Остава неясно кой печели изборите за кмет в Истанбул

И управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), и главната опозиционна формация Републиканска народна партия (РНП) обявиха, че техните кандидати са спечелили.

Избраникът на РНП Екрем Имамоглу даде пресконференция, на която обяви, че печели надпреварата с 28 хиляди гласа преднина. Той нарече тази разлика „непреодолима“ и каза, че партията разполага с данните от вота, които е въвела в модерна, компютърна програма.

Малко след това кандидатът на ПСР Бинали Йълдъръм също обяви, че печели. Според него той е на първо място с разлика от 4000 гласа.

- реклама -