Особености на народите: Там ядене и приятели са синоними, а стоките не са менте! Митове и истини за китайците

Китайците се свързват най-вече с китайския ориз, евтините стоки и многото си пътешествия, от където идва и израза китайски туристи /разбира се се използва и израз японски туристи/. Сравнението като великата Китайска стена означава сред останалите народи да се направи нещо непосилно и голямо, а храна за целия китайски народ е реплика, която показва че сте сготвили много неща за ядене.

Китайска храна

Китайската храна се е наложила по цял свят и няма кътче на планетата, където да не се готви.

Важно е да се знае (напук на разбирането в България за “китайското” като за евтино и некачествено – вкл. храната), че китайската култура нарежда готвенето сред изкуствата. Специален дял от китайската традиционна медицина пък е посветен на лекуването чрез хранене.

За китайците “ядене” и “приятели” са синоними –събирането някъде без хапване се счита за неуместно и непълно.

Една от доминиращите философии в китайската култура е конфуцианството, а Конфуций е обръщал голямо внимание на храната – именно той установява кулинарните стандарти и налага етикета около масата, който в голямата си част е актуален и днес. Например, сготвените продукти се режат все така на малки парчета преди поднасянето и никога на масата – използването на ножове по време на китайската вечеря се смята за проява на лош вкус.

Китайците ядат с клечки дори супата си – каквото могат да хванат с тях, го изяждат, останалото изсърбват. А най-големият деликатес е супата от костенурка.

Китайските стоки

Сред всички страни заради евтината работна ръка се възприема, че китайските стоки са най-евтините на пазара. Често обаче израза „китайско“ се използва и за некачествена стока, бързо разваляща се или менте. А Китай наистина произвежда много копия на световни марки, но това е заради ниската цена на труда. Разбира се у нас и по света идват ментетата.

Китайската медицина

Китайската медици се счита за алтернатива. Много хора се лекуват с китайски билки и техники.

В продължение на хиляди години китайците изучават света на билките и тревите, растенията и корените, гъбите и семената – в търсене на ония елементи, които удължават живота. Те откриват, че хранителната стойност на зеленчуците може да бъде унищожена при неправилното им приготвяне.

Китайските туристи

Китайските туристи, пътуващи и почиващи извън страната си са много.

Между основните причини за това е, разбира се, увеличението в една или друга степен на доходите на голяма част от населението. В същото време, познавачи на китайската култура и манталитет твърдят, че от край време едно от любимите хобита на китайците е да пътешестват – наблизо или далеч, в зависимост от предпочитанията и доходите си.

В първата десетка на държавите, предпочитани от китайците при туристическите им посещения са: Корея, Тайланд, Япония, САЩ, Виетнам, Сингапур и др.

Ръстът и броят на китайците

Смята се, че китайците са дребни, слаби, а и най-голямото население на земята. В рекордите на Гинес обаче досега са фигурирали двама китайци- обявени за най-високите в света- това са  Чжао Лян  и Бао Си Шун. Те са високи близо 2 метра и 50 см.

11-годишно момиченце от Китай пък е високо цели 208 см.

Така, че мита за дребния народ не е най-точен. А това, че са много -спор няма.

- реклама -