тол такси

Основните хранителни стоки се очаква да поскъпнат с нови 7% до края на годината

Очаква се основните храни да поскъпнат с нови 7% до края на годината. Това прогнозира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред БНР. По думите му въпреки високите цени на тока и на природния газ няма да се стигне до рязък скок. Причините са конкурентният пазар и свитото потребление.

Цените на захарта, брашното, варивата и месото се задържат. След достигнатите върхови стойности в цените на храните през август и септември от началото на този месец пазарът се стабилизира, а потреблението се свива, коментира Иванов.

Само при олиото от основните хранителни продукти има рязко изменение с 36% спрямо нивата от миналата година. Реколтата е добра и затова се очаква цената да спадне, допълва Иванов.

Заради по-високите цени на тока и газа незначително поскъпване до края на годината се очаква при продуктите от преработващата промишленост.

„При хляба при всяко едно положение ще има някакво покачване. При млечните продукти може би ще има някакъв процент. Те и в момента задържат така и се борят хората. Същото ще стане и при месопроизводителите. Имаме един темп на нарастване – между 5 и 7 процента, или като потребителска кошница, ако от тези 27 основни хранителни продукти закупим по единица спрямо миналата година със 7 лв. е по-скъпа потребителската кошница“, коментира още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

- реклама -