китайска традиционна медицина западна

Основни разлики между китайската и западната медицина

Популярността на традиционната китайска медицина като алтернативна форма на лечение расте през последните десетилетия. Макар съвременните медици на Запада да не могат да обяснят как тя действа, то ефектът от техники като акупунктурата в лечението на някои заболявания е безспорен.

Но традиционната китайска медицина не е просто един от алтернативните начини за лечение. Тя е цялостна и обширна система с над 5 000-годишна история, разказва http://bulgarian.cri.cn/.

Пет основни разлики между китайската и западна медицини:

1. Какво е човешкото тяло: просто тяло или нещо повече?

Китайската медицина: Философията на китайската медицина може да бъде разбрана в контекста на класическите текстове на даоизма. За китайските лечители човешкото тяло е сложна свързана вселена, макар и микроскопична, в която си взаимодействат пет елемента – Метал, Дърво, Вода, Огън и Земя, и се управлява от противоположните, но взаимнозависими сили Ин и Ян.

Западната медицина: За съвременната западна медицина човешкото тяло е като отделни части, които могат да се изследват самостоятелно. Този подход води началото си от 19 век и теорията на Луи Пастьор и Роберт Кох, че невидими бацили и вируси са причинители на болестите.

2. Битка с микробите срещу възстановяване на баланса

Китайската медицина: Основна задача на китайската медицина е да осигури хармонията между Ин и Ян в тялото и да регулира потока на жизнената енергия Ци. Болестта се появява, когато този баланс е нарушен или е възпрепятстван потокът на Ци в тялото.

Западната медицина: За западната медицина най-важна е борбата с микробите. Откриването им, изолирането им, предотвратяването на разпространението им са ключови в битката с болестите.

3. Природната медицина срещу синтезираните лекарства

Китайската медицина: Легендарният Шъннун, който се определя като първия китайски лечител, идентифицира 365 лечебни растения още преди 5 000 години, след което неговите наследници добавят постоянно нови лечебни средства в списъка. Според тях лечебни са не само билките, но и някои минералите, насекомите, морските животни и части от по-големи животни. От тях се приготвят отвари или хапчета и целта им е да възстановят хармонията между Ин и Ян.

Западната медицина: Първоизточник на западните лекарства също са различните билки. Днес обаче повечето от тях не са в естественото им състояние. Те са по-скоро синтезирани химически в производствения процес. Освен това западните лекарства са насочени към лечението на специфичен симптом и част от тялото и често е необходимо да се приемат в комбинация с други, които противодействат на страничните ефекти.

- реклама -