Амансио Ортега

Основателят на Zara Амансио Ортега дори не е завършил гимназия, но пък има 79 млрд. долара

Амансио Ортега е легенда в света на бизнеса.

Не е просто известен испански предприемач. Понастоящем богатството му се оценява на около 79 млрд. долара нетни активи, което го поставя неизменно на челните места в класацията на Форбс за най-богатите хора на Земята.

Той основава емблематичната днес модна марка Zara през далечната 1979 година. През 2020 година Ортега има 6750 магазина в 88 страни по света и притежава марките Zara, Pull & Bear, Bershka, Massimo Dutti, Oysho, Kiddy’s Class, Tempe, Stradivarius и други. Или иначе казано едно 50% от асортимента на всеки уважаващ себе си мол.

Амансио обаче не е роден със сребърна лъжичка в устата и няма образование

Произхожда от семейството на железничар и прислужница. Което става причина да напусне училище едва 13-годишен и да започне работа като момче за поръчки в магазин за ризи.

Амансио Ортега

Година по-късно семейството се премества да живее в Галиция, където юношата започва да работи платове до момента, в който става чирак на италиански дизайнер. Същият казва на баща му: „Да знаеш, че от сина ти шивач няма да излезе, шивачите трябва да са общителни“

През 1972 година 37-годишният Ортега открива първата си фабрика за трикотаж. Първоначалните модели на пижами, дамско бельо и халати той шие, заедно със съпругата си в кухнята на собствения им дом. Но, през 1975 година германски партньор неочаквано отменя голяма поръчка, в която семейството е вложило целия си наличен капитал. За да се спаси от неизбежния банкрут, Ортега отваря магазин в Ла Коруня под името Zorba, в чест на любимия му герой Зобрас Гърка, изигран успешно от Антъни Куин. Заради проблеми с регистрацията се налага името да се смени и така се ражда Zara.

През 1985 година на основата на вече разрасналата се верига, Ортега създава корпорацията Inditex.

Останалото е история.

Понастоящем най-богатият човек в Европа инвестира в недвижими имоти, газови проекти, туристически обекти и банки.

Има дялове във футболния клуб „Депортиво“, но колко точно са те и колко получават футболистите не е известно.

Като цяло Ортега е крайно пестелив в отношението си към медиите. През дългия си живот е дал едва няколко интервюта и упорито отказва да влезе в светлините на прожекторите.

- реклама -