Рен Женгфей Huawei технология

Основателят на Huawei: Няма начин САЩ да ни смачкат

„Няма никакъв начин САЩ да ни смачкат. Светът няма да се отрече от нас, защото сме много напреднали“.

Това заяви основателят на китайския технологичен гигант Huawei Рен Женгфей в интервю за ВВС.

74-годишният Рен обясни, че арестът през декември на дъщеря му – финансовият директор на Хуауей Мън Уанджоу за нарушаване на американските санкции срещу Иран – е политически мотивиран.

Обикновено избягващият интервюта и публичност Рен Женгфей беше принуден да излезе в светлината на прожекторите през последните месеци заради обвиненията в шпионаж и водената от САЩ кампания, целяща да забрани технологията на китайския гигант.

Американски прокурори обвиниха фирмата в кражба на търговски тайни и заявиха, че е предлагала награди на служители, които откраднат технология от конкурентите си.

„Ако светлините на Запад загаснат, на Изток ще стане светло“, каза Рен Женгфей. „Америка не представлява света“.

Коментирайки притесненията за шпионаж, основателят на Huawei потвърди, че компанията никога няма да предприема каквито и да било шпионски дейности.

В тази връзка Жън Чжънфей посочи, че неговата компания може да намали размера си, за да устои на подобни опитите за натиск от страна на САЩ. „Светът не може да се откаже от нас, защото ние сме по-напреднали в технологично отношение. Дори ако те (САЩ) убедят повече страни да не ни използват временно, ние винаги можем да намалим щетите от това“, добави основателят на Huawei.

Huawei Майк Помпео САЩ Европа

В коментар относно потенциалната забрана и от страна на Великобритания Жън Чжънфей посочи, че няма да накара компанията да изтегли инвестициите си от Обединеното кралство, добавяйки, че дори може да прехвърли инвестициите си там от Съединените щати, ако продължават американските действия срещу Huawei.

„Ще инвестираме още повече във Великобритания. Защото ако САЩ не ни се доверят, тогава ще прехвърлим инвестициите си от САЩ към Великобритания в дори още по-голям мащаб“, посочи той.

По-рано в понеделник Ройтерс съобщи, че британските служители в областта на сигурността не подкрепят пълната забрана на Huawei по отношение на националните телекомуникационни мрежи въпреки твърденията на САЩ за китайската фирма.

- реклама -