Основателят на „Алибаба“ Джак Ма е най-богатият китаец с 39 млрд. долара

Основателят и ръководител на компанията за интернет търговия „Алибаба“, 54-годишният Джак Ма, оглави списъка с най-богатите китайци за втори път за последните четири години.

Според публикуваната в сряда класацията на авторитетното китайско бизнес издание „Хужун“ през изминалата година неговото състояние се е повишило с цели 35% и е достигнало 39,1 млрд. американски долара.

Второ място в класацията заема 60-годишният ръководител на строителната компания „Евъргранд“ Сю Дзяин, чието лично богатство е намаляло с 14% до 36,2 млрд. долара. В тройката по богатство с 34,8 млн. долара влиза още Ма Хуатън, който е начело на телекомуникационния гигант „Тенсент“.

Броят на милиардерите в долара в Китай през изминалата година е намалял с 27 души до 620. В същото време обаче жените са все по-голяма част от състоятелните китайци. Почти една трета или 28,7% от китайските милиардери са представители на нежния пол.

Повечето от богатите китайци са натрупали състояние в производството, недвижимата собственост, инвестиции и ИТ. Средната възраст на включените в списъка е 55 години, което е с една повече в сравнение с 2017 година.

Рейтингът LEXUS Hurun China Rich List се публикува от 1998 година. Минималното състояние за включване в списъка е 2 млрд. юана (около 290 млн. долара).

- реклама -