Османи: РСМ няма нищо против да включи българската общност в конституцията

Османи: РСМ няма нищо против да включи българската общност в конституцията.

„Северна Македония няма нищо против да включи българската общност в конституцията заедно с другите общности, които са споменати там,

тъй като ако по нещо сме  разпознаваеми в света,

това е отношението на държавата към общностите, но чувствителността е в непредвидимостта на процеса и тъкмо за това се разговаря в момента със София“, заяви днес  министърът на  външните работи на Република Северна Македония  Буяр Османи, съобщи специално за БТА агенция МИА.

На пресконференция в Скопие с австрийския министър

на външните работи Александър Шаленберг, отговаряйки на журналистически въпрос  във връзка с  подготвеността още веднъж да се отвори конституцията, Османи изтъкна,

че всичко това сред гражданите създава чувство

на „непредвидимост като процес, а не като същина“.

„Северна Македония е постигнала уникален  модел на  функционална мултиетническа демокрация.Тя показа, че на Балканите  могат да функционират  мултиетнически демокрации, които могат да бъдат референтен модел и за другите държави, а и в по-широк смисъл. Тъкмо основата  на европейските ценности е в мултиетичността,

ние постигнахме това и сме готови да го разширим

по отношение на всички етнически общности. Чувствителността е в непредвидимостта на процеса. Но тава е част от разговорите, които водим с Република България“, подчерта Османи.

Ръководителят на македонската дипломация каза,

че неотдавнашното си изявление не е поставил никакъв ултиматум на българския президент Румен Радев или на Европейския съюз, а само се е опитал да  поясни фактическото положение.

„Тук не говорим  за ултиматуми  или за условия към ЕС

или България,  това е  поясняване на фактическото положение. С отминаването на времето се появява  обезкуражаване и всичко това има последици и върху вътрешната политическа сцена, и върху възможността  гражданите  и политическите елити да  дадат своя принос в този процес“, заяви Османи.

Той подчерта, че колкото повече се протака процесът,

толкова повече той се разводнява. „Това е отлична и последна възможност, в която има концентриран  политически капитал, това е преценка, а не ултиматум“, заяви Османи.

Министърът добави, че

Договорът за добросъседство остава задължение

за Северна Македония, независимо от изхода през юни, а също остава и стремежът  за подобряване на правата на гражданите с българско самосъзнание.

„Този процес е доста съзрял през изминалите месеци

и години и за всеки елемент в процеса има решение.  Проблемът е  как  всичко това да се обхване в един всеобхватен договор , за да няма утре нови въпроси, нови елементи и създаване на непредвидимост“, заяви Османи.

Той каза, че на пъзела, който лека полека се съставя

в насока на решаване на спора с България, му липсва лепилото, а това според Османи  е политическата воля в момента, за да

постави елементите в един всеобхватен процес,

който ще означава нова глава за Северна Македония и за отношенията на Западните Балкани с ЕС.

Министърът на външните работи напомни, че сега сме  във фаза на начало на преговори с ЕС, а не във фаза на членство,

подчертавайки, че трябва да се направи ясно

разграничение и добави, че най-важен момент в тази фаза е приемането на преговорната рамка, без която не може да се  проведе  първата междуправителствена конференция.

„Северна Македония има подписан Договор  за стабилизиране и асоцииране няколко месеца след Словения,

няколко месеца преди Хърватия, което означава,

че ако това е била една  започнала тройка, която трябва и да  завърши, за да може  да говорим  за други процеси. Второ, ако  гледаме от сегашната перспектива,

Северна Македония е с Албания и Черна гора

като страни, които са  три членки на НАТО в региона със стопроцентно  съгласуване с външната политика и политиката на сигурността, а са все още  далеч в процеса  на асоциация  и приспособяване към европейските  правила на една игра и в тази част трябва и този пакет  също така да бъде завършен. И третият коментар,  ние говорим за начало на преговори, не говорим за членство“, заяви Османи.

Той изтъкна, че „преговорите са

техническа асистенция на ЕС към

определена държава кандидат, за да се подготви за членство, а ветото пречи на възможността  да се подготвим, европеизираме  и да се развиваме“.

 На въпрос дали ще подаде оставка,  ако през юни ветото не се вдигне, Османи каза , че това е становище на опозицията и според него опозицията има два сценария.

„Ако  процесът успее,

ще викат „предатели“, ако не успее “ неспособни“,

значи ще бъдем или предатели или неспособни“, изтъкна Османи.

Той добави, че успехът не трябва само да се оценява  по отношение  на това дали преговорите, са започнали а преди  всичко дали се  защитават  държавните интереси.  Османи  допълни, че по-малко важни са  кариерите на политиците, отколкото държавните интереси, които имат историческо значение.

- реклама -