Джордж Буш-старши

Осма поред жена обвини Джордж Буш-старши в тормоз

Поредна осма жена обвини бившия президент на САЩ Джордж Буш старши в сексуален тормоз, съобщи BBC.

Жената помолила да не се разкрива името й, тъй като има допуск до секретни данни.

В интервю тя разказа, че инцидентът е станал през 2004, когато работела като преводачка на преговорите между тогавашния президент Буш и министъра на отбраната на Испания Хосе Боно Мартинес.

Срещата се състояла в момент, когато новият испански премиер Хосе Луис Сапатеро заявил, че изтегля испанските войски от Ирак. Буш-старши, който тогава бил на Иберийския полуостров, се срещнал с военния министър на Испания.

Според Би Би Си министър Мартинес се е опитал да използва срещата, за да създаде отношения на по-голямо доверие между току-що заелия поста испански премиер и американската администрация начело с Буш.

„Когато дойде време за снимка, Буш настоя и аз да бъда на снимката. Помня, че си помислих, че това е странно, обикновено оставаме извън кадър”, каза жената. „Той ме хвана за задните части. Помислех, че е станало случайно, но той го повтори.”

Жената изтъква, че тогава, преди 23 години, си замълчала, защото ситуацията не й давала възможност да се възмути публично. „Бях повече разгневена, отколкото разстроена, но при тези условия не можех да кажа нищо. Помня, че в този момент си помислих, че той го направи, защото знаеше, че не мога да кажа нищо. Как можех да направя сцена в присъствието на министъра, като имах предвид, че атмосферата беше толкова напрегната заради това, че правителството на социалистите изтегля войските?”

Преводачката разказала на децата си какво е станало, но не предприела нищо по въпроса. Сега добила смелост да говори, след като няколко жени отправили аналогични обвинения.

До момента 7 жени бяха обвинили 41-вия президент на САЩ, който сега е на 93 години, в сексуален тормоз.

Шест от случаите са били в периода 2003-2016, а един – през 1992, когато Буш още беше президент.

Представител на Буш старши обясни поведението на политика с това, че той е в инвалидна количка и неизбежно ръката му се плъзга под талията на тези, които се снимат с него.

Последната жена, отправила обвинения обаче, подчерта, че по времето на инцидента Буш не е ползвал инвалидна количка и на снимката всички са били прави.

- реклама -