първи клас
Снимка: Архив БГНЕС

Осигуряват допълнително 213 млн. лв. за ремонт на училища и детски градини

22 български общини ще получат допълнително 213 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 за обновяване на училища, детски градини и детски ясли

Това обяви във Велико Търново зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Тя участва в съвместен брифинг с кмета на общината и председател на НСОРБ инж. Даниел Панов, съобщиха от МРРБ.

Заместник-министърът обясни, че по този начин за обновяване на образователната инфраструктура в рамките на програмния период до 2020 г. ще бъдат вложени над половин милиард лева само по линия на тази оперативна програма. В момента се изпълняват проекти за ремонт и оборудване на общо 75 учебни заведения за общо над 350 млн. лв. Парите бяха първоначално осигурени от оперативната програма.

Само 17 от тези учебни заведения са общинска собственост, уточни Николова. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството отбеляза, че освен ремонт и ново обзавеждане за учебните заведения ще са допустими и ремонтни дейности в училищните дворове и прилежащите пространства.

„Така ще модернизираме повече учебни заведения, обхващащи децата от най-ранна детска възраст. Образованието е основен приоритет на правителството. По този начин изпълняваме поетите ангажименти“, коментира още Деница Николова. „За нас е изключително приятно, че това се случва в навечерието на първия учебен ден на новата учебна година. Защото учителите и учениците ще имат нова качествена среда. Ще се учат в по-добри условия и ще получават по-качествено образование с новите технологии“, допълни още тя.

Вече са оценени проектите на 16 от допустимите 22 общини. Там, където са готови с проектите и има избран изпълнител, може да се започне работа веднага.

За останалите е необходимо да се проведат процедурите по избор на изпълнител и проектиране.

Зам.-министър Деница Николова коментира, че в учебните заведения, където ремонтите по ОПРР ще продължат и по време на учебната година, се правят с решение на бенефициента. „Все пак става въпрос за срокове, процедури за отчитане и извършване на дейности в определено време. В някои от случаите изпълнителите не могат да влязат в изпълнение на договорите в планирания период заради обжалвания. Ремонтите планираме във ваканционен период. Но в някои изключения заради обществените поръчки и избора на изпълнител ще се наложи да се работи и през учебната година“, обясни тя. Николова подчерта, че са взети мерки и няма да има ученици, които да останат без класни стаи. Тя бе категорична, че се извършва мониторинг. И няма да се допуснат пропуски или компромиси с извършването на ремонтните дейности.

- реклама -