Още разкрития по скандалния случай „Семерджиев“

Георги Семерджиев – мъжът, обвинен за тежката катастрофа в София, при която загинаха две млади жени, блъснати на тротоара – е бил пазен от десетки полицаи.

Това установи проверка на МВР, чиито резултати бяха оповестени в понеделник от ресорния министър Иван Демерджиев.

По случая ще има и дисциплинарни уволнения на служители от системата.

Криминалистът Иван Савов коментира пред NOVA, че протекциите над Семерджиев са били на по-високо ниво в йерархията на МВР.

„Това е много голямо петно върху системата на МВР и върху полицията в частност”, смята експертът в сферата на сигурността. По думите му ,обаче, „това е само върхът на айсберга“ и най-лесното, което е можело да се констатира. „Да кажем, че полицаите са виновни. Не ги оправдавам в никакъв случай, но според мен наистина тук е имало протекции от по-високо”, твърди Савов.

„Това, което се знае в средите в София за този човек е, че той дълго време е пласирал наркотици и то не на дребно, а на едро за Таки.

По тази линия най-вероятно е разработван и е давал информация на службите. Много е вероятно точно по тази линия да му е правена и тази пелена върху него, за да може да си позволява тези своеволия.

Малко е лицемерно да оберат пешкира хората, които са били на най-ниско ниво”, каза още криминалистът.

Той беше категоричен, че няма как да бъде пуснат нарушител само с административно наказание, без ръководен служител да го разреши.

Иван Савов каза още, че военният прокурор, за който стана ясно, че веднага след злополучната катастрофа на бул. „Черни връх” е бил на мястото на инцидента, се е опитал да укрие нещо.

По думите му вероятно става въпрос за мобилен телефон или друга улика, която би могла да свърже Георги Семерджиев с определени лица.

Той е категоричен, че по време на огледа на местопроизшествието е нарушен процесуалният ред. Преди криминалистите там са били въпросният военен прокурор, а по-късно и Симона Радева.

Според криминалиста от 20 години насам в МВР тече отрицателен подбор на кадрите.

„Това означава, че се назначават на хора, които отговарят на долната граница на критериите”, обясни Савов.

- реклама -