Още положителни проби за менингит в детската градина, станала огнище

След повторно тестване – още 50 положителни проби за бактерии, които причиняват менингит в 37-ма детска градина в София. Преди две седмици, 5-годишно дете почина, след тежка инфекция. Здравните власти уточниха, че всички хора с положителни проби са единствено носители и не са заразни за околните.

След смъртта на 5-годишното дете, от персонала, децата и родителите на всички контактни са взети близо 400 повторни проби. 50 от тях се оказват положителни, а на директора Гергана Петрова се пада тежката задача лично да информира всеки един от тях, по телефона. „По обяд в събота ми бяха дадени имената на 50 лица. От тях 36 бяха деца от градината, деца, братя и сестри, четирима души бяха от персонала и трима – родители. На всички лично аз се обадих и съобщих резултата”, разказа тя пред Нова телевизия.

Последвал шок, затова от детската градина и Общината спешно организират онлайн среща, за да може да бъде отговорено на всички изникнали въпроси. Така днес притеснения, свързани с менингококовата бактерия, няма. Всички деца, с изключение на болните с простудни заболявания, отново са в градината. От вчера тя отново работи, а днес посещаемостта е 120 деца. И педагози, и родители обаче признаха, че след инцидента много хора в района, дори се страхували да говорят с тях.

Имало и проблеми, разказват родители. „Някои майки около мен имаха проблеми – с училища, с ясли. От незнание не приемаха децата и ги връщаха”, разказа Михаела Кръстева.

Самата тя е сред първите, които разбират, че детето им е с положителна проба. Днес вече е спокойна. „Всичко е наред, детенцето се чувства добре”, каза тя.

Здравните специалисти напомнят, че около 40% от населението на страната са здрави носители на бактерията, без дори да подозират за това.

„Това е патогенна бактерия, но е само колонизация – нямаме болни, нямаме взрив, нямаме епидемично предаване. Мерките бяха взети навреме”, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

„При менингококите е така – те се раздават при тийнейджърите, а те после го пренасят на по-малките си братчета и сестричета. Тази бактерия изчезва от тялото и е характерна за зимните месеци”, добави той.

При положителна проба обаче се препоръчва профилактика с антибиотик.

- реклама -