папа

Още от днес влизат част от мерките и ограниченията, свързани с посещението на папата

Както знаете, папа Франциск ще бъде на посещение в България между 5 и 7 май.

Във връзка с Апостолическото посещение на Негово Светейшество в София се въвеждат промени в организацията на движение. Част от мерките влизат в сила още от тази вечер.

От 22.00 часа на 01.05.2019 г. до приключване на мероприятията на 06.05.2019 г. се забранява престоя и паркирането на всички паркинги на пл. „Княз Александър I“.

От 22.00 часа на 02.05.2019 г. до приключване на мероприятието на 05.05.2019 г. на северозападната дъга на пл. „Св. Ал. Невски“ между ул. „11-ти август“ и ул. „Оборище“, зад храм „Св. София“.

Най-тежките ограничения влизат в сила сутринта на 4 май

За цялата организация на движението по време на визитата на папата може да се информирате на сайта на Столичната община ТУК.

За да може всички желаещи граждани и гости на столицата и на град Раковски да посетят събитията от програмата на Светия отец, е създадена координация между всички институции, имащи пряк ангажимент преди, по време и след провеждане на мероприятията в предстоящото посещение. Целта е постигане на максимална ефективност по охрана на обществения ред, организация на движението и противодействие на престъпността.

Гражданите и гостите на София ще могат да присъстват на 3 основни събития от програмата на папа Франциск. Контролно-пропускателните пунктове за тях ще са отворени 3 часа преди събитието.

Две от събитията в София ще са на 5 май 2019 г.: в 13.00 часа Светият отец ще произнесе неделната молитва „Царица небесна“ на площад „Свети Александър Невски“, а в 16.45 часа на площад „Княз Александър Първи“ папа Франциск ще отслужи света литургия. Третото събитие в София е на 6 май в 18.15 часа на пл. „Независимост“, където гражданите и гостите на столицата ще могат да присъстват на събитието за мир с участието на представители на различни вероизповедания в България.

В Раковски жителите и гостите на града ще могат да проследят светата литургия с първо причастие, което папа Франциск ще даде на деца в църквата „Пресвето сърце Исусово“ в 11.15 часа на 6 май. За целта пред храма са определени зони за граждани, до които достъпът също ще става през контролно-пропускателни пунктове. Те ще са отворени 3 часа преди началото на събитието.

Всички желаещи да присъстват на събитията в София и Раковски ще бъдат допускани след проверка на изградените контролно-пропускателни пунктове. Няма да бъдат допускани посетители във видимо нетрезво състояние, както и такива, които носят обемисти багажи и забранени предмети – огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, парфюми. Може да бъдат носени чадъри. По време на провеждането на събитията от посещението на папа Франциск е възможно да възникне временно затруднение в движението

- реклама -