НАП декларация данъци ПИК

НАП: Още няколко дни за ползване на отстъпката от 5% от физическите лица

НАП: На 31 март изтича и срокът за подаване на корпоративните декларации

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация. Но не повече от 1000 лв.

Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията. Както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 2 май 2017 г. Тогава изтича срокът за подаване на декларацията и внасяне на подоходния данък, съобщават от НАП.

Досега по електронен път декларациите си са подали 62 500 физически лица, като общо приетите формуляри в цялата страна са 150 000.

От НАП напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите тази година изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път. Това става без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.

На 31 март изтича и срокът за подаване на фирмените декларации. Ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията – 31 март 2017 г. До момента в цялата страна са приети 345 000 корпоративни декларации. 265 000 от тях са изпратени по Интернет, подписани с електронен подпис.

Неподаването на корпоративните декларации се санкционира. Минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

- реклама -