сн. БГНЕС

Още един „свидетел“ на комисията за ревизия на управлението – обаче „натопи“ кабинета Орешарски

Комисията за ревизия на последните 4 години от управлението на ГЕРБ и днес изслуша свидетелски разкази. След зърнопроизводителя Илчовски, който говори на две заседания, нов агробизнесмен говори пред комисията.

Павел Стоименов обясни, че е един от големите земеделски производители в страната. Бизнесът му е в Старозагорско, където бил обект на натиск да не купува земи, а домът на негова служителка бил пален. За това той обвини отново Иван Ангелов – собственикът на фирма „Градус“.

Това всичко е под явната диктовка на г-н Ангелов, който контролира целия регион“, каза пред комисията Павел Стоименов. Според него собственикът на „Градус“ се ползвал с протекции.

Заяви, че дори е получил заплаха за живота си, както и неговият брат. „Момчета, този път ще намажете оловото“, казал му човек, чието име бизнесменът не назова.

Стоименов разказа за кражба на фирмата му в началото на 2014 година, което по думите му е станало със съдействието на държавните органи. Депутатите от ГЕРБ обаче обърнаха внимание, че няма как това да попада в компетенциите на комисията за ревизия на ГЕРБ, тъй като тогава премиер е Пламен Орешарски. Кабинетът на БСП и ДПС беше начело на държавата от 29 май 2013 г. до 6 август 2014 г.

След това Стоименов недоволен заяви, че не желае да говори за политика, а да спаси България от тези практики. След това призова депутатите утре да се съберат и да гласуват да не са 240, а 120. За финал предупреди, че ще настане катаклизъм, няма да има жито и хляб зимата и хората ще гладуват. Малко след това му взеха думата.

Временната комисия по ревизията на настоящото управление взе решение на де оповестява публично съдържанието на документите, предоставени ѝ от агробизнесмена Светослав Илчовски.

Становището на комисията е, че документите съдържат чувствителна информация, която може да навреди на борсата. Ето защо те ще бъдат препратени до Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, българското обвинение, Комисията по финансов надзор и Националната агенция по приходите.

„Дали има нарушения, ще реши прокуратурата“, заяви председателят на комисията Мая Манолова.

„Комисията завършва своята работа без доклад, без изводи по каквито и да е от темите и с изпратени купища документи до проверяващите органи. Това е резултатът, за който ние предупреждавахме. Комисията обаче имаше своят ефект, гражданите видяха, че единствено институционалността води до резултати, останалото е хаос“, заяви от своя страна депутатът от ГЕРБ Маноил Манев при последното заседание.

- реклама -