Хийтроу, летище писта проект Великобритания власти

Още една писта на Хийтроу разрешиха британските власти

Британските власти разрешиха строителството на трета писта за излитане и кацане на лондонското летище Хийтроу. Това съобщава BBC.

Решението е било прието от специален комитет, углавяван от британският премиер Тереза Мей.

„За“ и „Против“

Външият министър Борис Джонсън е против разширението на летището, което ще струва по предварителни оценки около 18,6 млрд. паунда.

През юли 2015 година правителствена комисия препоръча строителството на трета писта на Хийтроу с аргумента, че проектът ще налее в икономиката на страната 147 млрд. паунда.

През миналата година аеропорта е обслужил рекордно количество пътници – почти 75 милиона, което е с 2,2% повече от 2014 година.

Освен Борис Джонсън, проектът има и други противници – конкурентното летище Гетуик, кмета на Лондон и разбира се, Грийнпис. Според представител на екозащитниците, трета писта на летище Хийтроу ще увеличи замърсяването на въздуха и „ще бъде загуба на време, пари и живот“. Като компромис правителството заяви, че предлага законово задължителни ограничения на шума в отговор на противопоставянето на местни жители, които се притесняват от шума и замърсяването на въздуха.

Много от синдикатите и бизнес групи приветстваха решението за разширяване на Хийтроу.

Решава парламентът

Решението идва след 25 години спорове. Проектът най-вероятно ще се изправи пред законови спънки и окончателно одобрение в парламента в срок от една година, което означава, че новата писта може да бъде открита най-рано през 2025 г.

- реклама -