Хари, Меган, Опра Уинфри, интервю

Още една оставка на журналист във Великобритания заради Меган

Ръководителят на организация, представляваща редакторите в британските медии, подаде оставка след скандал около свое изявление за интервюто на Меган, херцогинята на Съсекс, и принц Хари пред Опра Уинфри.

Това предаде ДПА.

В разпространено снощи съобщение, в което потвърди, че подава оставка, изпълнителният директор на „Обществото на редакторите“ (Society of Editors) Иън Мъри заявява следното:

„Въпреки че не съм съгласен, че изявлението на Обществото е целяло по какъвто и да било начин да защитава расизма, приемам, че в него е могло много по-ясно да бъде осъдено тесногръдието и очевидно е причинило безпокойство.“, съобщава БТА.

В понеделник Мъри публикува изявление, в което се казва, че „британските медии не са тесногръди и няма да бъдат отклонени от жизненоважната си роля да търсят отговорност на богатите и силните“.

Думите му предизвикаха бурни реакции сред редакторите. Десетки журналисти, чернокожи, такива от азиатски произход и от смесени раси, от етнически малцинства, а също и редактори от „Гардиън“, „Файненшъл таймс“ и новинарския сайт „Хъфпост“ (HuffPost) подписаха писмо до Мъри, в което те излагат възраженията си срещу изявлението.

Също така различни организации започнаха да се разграничават от номинациите си за годишните награди на Обществото, които са едни от най-престижните във Великобритания за журналистика и се връчват на 31 март.

Впоследствие, по-рано през вчерашния ден, управителният съвет на Обществото разясни изявлението и заяви, че първоначалното съобщение на Мъри „не отразява това, което всички ние знаем: че в медиите има доста работа за вършене, за да бъдат подобрени многообразието и приобщаването“.

- реклама -