Още една джихадистка булка иска да се върне в родината си. Тръмп непоклатим: Не

Хода Мутана е на 24 години. Заминала през 2014 г. в Сирия, за да се омъжи за джихадист от „Ислямска държава“.

По-късно той бил убит при контратерористична операция в Сирия, а жената била задържана от кюрдските бойци и сега се намира в бежански лагер в североизточна Сирия с 18-месечния си син. Тя поиска да се върне в САЩ при родителите си. Преди дни Великобритания забрани на друга джихадистка булка да се върне в Лондон.

До присъединяването си към терористите в Сирия Мутана е имала американски документи. Нейните роднини твърдят, че не са знаели, че тя отива в Сирия. Била им казала, че заминава да учи в университет в Турция. Сега момичето се разкайва.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е наредил да не се разрешава завръщането в САЩ на джихадистката Хода Мутана.

„Наредих на държавния секретар Майк Помпейо, и той е напълно съгласен, да не се разрешава завръщането на Хода Мутана в страната“, написа Тръмп в Туитър.

 

Помпейо заяви, че Мутана не е американска гражданка и няма да бъде допусната в САЩ.

„Тя няма правни основания, няма валиден американски паспорт, нито право да получи паспорт или виза, за да пътува до САЩ“, посочи държавният секретар в изявление, цитирано от Ройтерс.

Адвокатът на семейството на Мутана, Хасан Шлиби, разпространи копие от свидетелството й за раждане, което показва, че тя е родена в Ню Джърси през 1994 година. „Смятам, че е много опасно, когато това правителство се опитва да лиши американски граждани, хора които са граждани от десетилетия, от тяхното гражданство“, заяви адвокатът. По думите му неговата клиентка е гражданин на САЩ и има валиден паспорт.

На 16 февруари Тръмп призова европейските страни да си приберат и изправят пред съда над 800 техни граждани, присъединили се към „Ислямска държава“ и по-късно пленени в Сирия от силите на САЩ, техните партньори и съюзници.

- реклама -