Областни управители, заседание

Още един служебен министър ще бъде номиниран за кабинета на ПП

Освен Бойко Рашков, „Продължаваме промяната“ ще предложи още един служебен министър да остане на поста си и в бъдещия редовен кабинет. Това е просветният министър Николай Денков, съобщи пред БНР кандидатът за премиер Кирил Петков. Третата сигурна номинация на ПП за министерски пост до момента е тази на Асен Василев за министър на финансите. 

„Финалното решение ще бъде взето в коалиционния формат. Като коалиционни партньори трябва да се научим, че сме общ отбор и държим на нещата, които сме си обещали“, каза Петков.

По думите му между бъдещите коалиционни партньори няма разногласия за министерските постове. А всяка от формациите ще разполага с коалиционното споразумение до края на днешния ден.

Той не изключи възможността да има допълнителни корекции в текстовете на коалиционното споразумение. Също така посочи оптимистичен и реалистичен вариант за деня, в който ще бъде гласувано новото правителство – съответно до края на новата седмица или през следващата.

ПП ще подпише коалиционното споразумение поотделно с всяка една от формациите, посочи Петков.

„Синхронът се координира от мандатоносителя. Ние предлагаме да имаме съвет на експертите по теми и когато един проблем не може да се реши на експертно ниво, той да се качи на лидерско“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ Кирил Петков допълни, че ПП ще даде кредит на доверие на коалиционните партньори за излъчване на кандидати за министерските позиции, но „от наша гледна точка ще държим ясна равносметка за постигнатите цели“.

„Прехвърляме инициативата за избор на хора към коалиционните партньори, но изискваме отговорността да бъде ясна във връзка с политиките… Нямаме разногласия кой кое министерство очаква. Всеки един министър ще трябва да работи в рамките на коалиционното споразумение. Затова е важно всеки един министър да си дойде с екип“.

Кирил Петков подчерта една от точките в коалиционното споразумение – реформирано правосъдие в България:

„Иван Гешев е част от проблема, другата част е как работи тази система… Бих се зарадвал да приема подкрепа и от опозиционните партии, ако темата е смяната на главния прокурор, смяната на системата, по която той се избира“.

- реклама -