торите

Още един разгром за Тереза Мей: Депутатите отхвърлиха редактираното споразумение за Брекзит

Още един кошмарен ден за британското правителство и премиера Тереза Мей.

Депутатите отхвърлиха редактираното късно снощи споразумение за напускане на Европейския съюз.

Със 391 гласа „против“, срещу 242 „за“, депутатите казаха „не“ на сделката за Брекзит. Разликата от 149 гласа е значително по-малка от гласуването през януари, при все това е достатъчно, за да не бъде прието.

Веднага след второто си поражение в Камарата на общините, премиерът Мей направи изявление пред депутатите с пресипнал глас заради грип.

Тя заяви, че е решена да приложи резултатите от референдума за напускане на ЕС, но в същото време е и убедена, че най-добрият начин е Великобритания да излезе от ЕС със споразумение.

Ако все пак депутатите решат, че сделка няма да има, политика на правителството ще бъде да приложи тяхната воля.

Тереза Мей обяви, че ако Камарата на общините реши, че иска удължаване на член 50, то кабинетът също ще се опита да договори това с Брюксел.

Парламентът ще трябва да реши какво точно иска и дали иска и провеждането на втори референдум, бяха думите на Тереза Мей.

Утре британският парламент ще проведе дебат и депутатите ще трябва да гласуват дали Великобритания ще напусне без сделка. Ако отхвърлят това, в четвъртък ще решават дали Лондон да поиска от Брюксел отлагане на Брекзит.

ЕС изрази съжаление от изхода от гласуването в Лондон

Говорител на президента на Европейския съвет Доналд Туск заяви: „Съжаляваме за изхода от гласуването тази вечер и сме разочаровани, че британското правителство не успя да осигури мнозинство за Споразумението за излизане, договорено между двете страни през ноември. От страна на ЕС, ние направихме всичко възможно, за да постигнем споразумение. Давайки допълнителни гаранции през декември, януари и вчера, е трудно да видим какво друго можем да направим. Ако има изход от настоящата задънена улица, то той се намира в Лондон“.

Гласуването в британския парламент беше предшествано от бурен дебат в пленарната зала.

С прегракнал глас Мей призова депутатите да подкрепят постигнатия пробив и да подкрепят споразумението, заплашвайки, че обратният вариант ще доведе до невъзможност за Брекзит въобще.

 

„Сега е моментът и сега е времето“, каза тя.

„Овладейте емоциите и приемете сделката, защото само тогава можем да продължим с това, за което дойдохме тук, за да направим това, което сме изпратени тук да направим. Не можем да служим на страната си, като преобръщаме демократичното решение на британския народ“, заяви емоционално Мей.

И беше апострофирана веднага от лидера на лейбъристите Джеръми Корбин.

„След три месеца премиерът не е постигнал нито една промяна в споразумението за оттегляне“, заяви Корбин.


И обяви, че това е същата „лоша сделка“, която депутатите отхвърлиха през януари, а лейбъристите отново ще гласуват против, защото „рискуват жизнения стандарт на хората“, работните места и здравната система.

Радикалът Борис Джонсън отиде още по-далеч.

„Сделката за Брекзит на премиера Тереза Мей влезе в задънена улица и Великобритания трябва да напусне блока без споразумение“, заяви бившият външен министър.

„Ако (сделката) бъде отхвърлена тази вечер, се надявам с нея да бъде приключено веднъж завинаги“, каза Джонсън пред парламента.

Ако ЕС не е склонен да приеме още промени, Великобритания трябва да напусне без сделка. Това ще бъде по-трудно в краткосрочен план, но в края на краищата това ще е „единственият безопасен път за излизане от бездната“, добави Джонсън.

Мей беше поставена в невъзможна ситуация, след като главният прокурор на страната и правен съветник на правителството Джофри Кокс обяви, че правният риск пред Великобритания остава, независимо от договорените отстъпки на ЕС.

Джофри Кокс Брекзит правен риск споразумение

Основният проблем, който тревожи депутатите, а именно Великобритания да остане в митническия съюз на ЕС, остава, заяви по-рано днес той. На същата позиция застанаха и юристите на консервативната партия. Нещо е променено, да, но не достатъчно!

Днешното решение на британския парламент поставя в риск не само излизането на страната от ЕС, но и лидерската позиция на Мей.

Заместник-председателят на парламента Чарлс Уолкър обяви, че разгромът на правителството означава свикване на общи избори.

„Ако не мине тази вечер, толкова сигурно е колкото, че следва ден след нощта, че ще има общи избори в рамките на няколко дни или седмици. Сегашната ситуация в парламента не е устойчива“, каза той.

И добави: „Тя (Мей) ще ни води до тези общи избори. Нямаме време за лидерски избори“.

А от „Даунинг стрийт“ заявиха: „Ние не се подготвяме и не искаме общи избори“.

Гласуването беше придружено от протести под прозорците на Парламента. Както и през януари там се събраха привържениците и на двете позиции – за оставане в ЕС и за напускане.

Какво ще се случи обаче, предстои да видим

По план утре трябва да има гласуване за излизане от ЕС без сделка. Ако и този вот не мине, на 14 март ще има гласуване за отлагане на задействането на чл. 50. Ако депутатите приемат този вариант, Тереза Мей отива в Брюксел да договори отлагането.

Тук се крие определен риск, защото Юнкер даде краен срок за напускане – 23 май, когато започват изборите за европарламент. Ако дотогава страната не е излязла, британците ще трябва да гласуват за евродепутати. В случай на отхвърляне на варианта отлагане, Великобритания напуска ЕС без сделка, което е най-лошият възможен сценарий.

Припомняме, че по план Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г., след като на референдум през 2016 г. британците гласуваха в полза на излизането с близо 52% срещу 48% против.

Снощи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предупреди депутатите, че ще изложат всичко на риск, ако гласуват против сделката.

„В политиката понякога получавате втори шанс“, каза той. „Това е, което правим с този втори шанс, който е от значение. Няма да има трети шанс“, категоричен беше Юнкер.

Главният преговарящ за Брекзит в ЕС Мишел Барние предупреди британските законодатели срещу „опасната илюзия“, че те могат да се облагодетелстват от сделка за преходен период дори без подходящо споразумение за развод.

„Слушайки дебатите в Камарата на общините: изглежда, че съществува опасна илюзия, че Великобритания може да се възползва от прехода в отсъствието на споразумение за оттегляне“.

Това написа Барние в Туитър.

„Нека да бъда ясен: единствената правна основа за прехода е споразумението за оттегляне. Без споразумение за оттегляне няма излизане“, каза той.

- реклама -