Още един почивен ден за учениците (+Болните в училище)

Още един почивен ден за учениците. 3 април ще бъде неучебен за училищата с разкрити изборни секции. В училищата, където има разкрити изборни секции учениците няма да учат на 3 април (понеделник), гласи заповед на министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

Изборният ден е насрочен на 2 април

(неделя). Тогава ще се проведат петите предсрочни парламентарни избори у нас за последните две години.

Междувременно станан ясно, че ситуацията с болестите в училищата силно се влошава. В петък от училище отсъстваха 230 ученици и над 20 учители. Това заяви пред БНР Диян Стаматов – председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-то училище „Акад. Михаил Арнаудов“ в София.

По думите му това силно затруднява

възможността за ефективен учебен процес. Когато отсъстват толкова много хора, няма как те да бъдат заместени, подчерта той. По думите му картината е смесена – има болни от грип, скарлатина, варицела и други заболявания. 3-ма от колегите са с Covid-19, останалите са с грипоподобни симптоми, добави той. По думите му сред учениците най-силно засегнати са най-малките.

Според него е изключително трудна контролиращата част. Стаматов обаче е категоричен, че не трябва да се прибягва до самолечение,

а при симптоми веднага да се посети личния лекар.

„В такава ситуация не бива да се прибягва до гугъл лечение, което обикновено води до фатални резултати“.

„Във всяко училище има огромен склад с тестове, които съхраняваме от ковидната ситуация. Ако се повтори същият сценарий с много тестове, които трябва да складираме и след това да не използваме, ние реално се превръщаме в една масирана безплатна лаборатория, която измества дейностите на здравните служби.

Това си е работа на личните лекари.

В училище не можем да се занимаваме и с това”, каза още Диян Стаматов.

Най-вероятно ще складираме тестовете от ковид, докато са в срок на годност, смята той. Според него след това ще се наложи вероятно да ги изхвърлят.

По думите му се забелязва отслабване на

хигиенната картина. Според него е добре отново постоянно да се повтаря, че хигиената е в основата на предпазване от всякакво разпространение на вируси. В училището продължаваме с масираната дезинфекция, категоричен бе Стаматов.

- реклама -