коронавирус

Още един град в Китай въведе извънредно положение заради коронавируса

Втори град в Китай въведе извънредно положение в опит да спре разпространението на опасния коронавирус. След 11-милионния Ухан, от днес същите мерки са въведени и в Ксианинг, където живеят над 6 милиона души.

Здравните власти там спряха движението на градския транспорт и самолетите. Всички жители бяха призовани да не напускат града.

Транспортните връзки са преустановени още и в градовете Чиби, Ечжоу, Хуанган и Ухан.

Към момента починалите от новия тип коронавирус са 18

Броят на заразените вече наброява по официални данни 570, като болни има в няколко държави.

Този следобед бе съобщено, че четирима души в Шотландия ще бъдат изследвани за възможно заразяване с коронавирус, съобщава „Индипендънт”. По информация на ръководителя на отдела по инфекциозна медицина в университета в Единбург, пациентите са пристигнали във Великобритания от китайския град Ухан, откъдето тръгна епидемията.

Какво е коронавируса?

В края на декември китайските власти съобщиха за появата на пневмония с неизвестен произход в град Ухан. Учените установиха, че причина за заболяването е нов тип коронавирус.

Вирусът бе пренесен и в други държави. На много места властите предприемат превантивни мерки за ограничаване на разпространението му.

По-рано днес българското външно министерство препоръча на всички, които трябва да пътуват в рисковите дестинации да избягват директен контакт с видимо болни хора, както и близък контакт с диви и селскостопански животни. Препоръчително е да носят и маски.

- реклама -