Още един арест, свързан с лондонските терористи

Полицията в Ирландия извърши още един арест в рамките на разследването около един от лондонските терористи – Рашид Редван.

Според информация на ирландската телевизия RTE, полицията е арестувала мъж в Уексфорд.

RTE съобщи, че Редван е един от ликвидираните терористи, които извършиха нападенията в Лондон в събота. Той имал ирландска имиграционна карта. Живеел в южното предградие на Дъблин – Ратмайнс със съпругата си, англичанка.

На 30-годишния Рашид Редуан през 2009 г. е било отказано убежище във Великобритания.

Според медиите в Лондон след получения отказ Редоуан е останал да живее в страната и се премества в Ирландия три години по-късно. Там той се жени за британка и получил т.нар. карта за пребиваване на член на семейството на гражданин на ЕС. Това му дало право да кандидатства за разрешително да остане във Великобритания, след като напуснал Ирландия.

В нощта от 4 юни три терористи връхлетяха с микробус върху пешеходци на Лондон Бридж в британската столица. След това стигнаха до пазара Бороу Маркет, където излязоха от автомобила и атакуваха минувачите с ножове. В резултат на терористичната атакя бяха убити 7 души, 48 бяха ранени и хоспитализирани, състоянието на 21 от тях е критично.

Междувременно британската полиция арестува 38-годишен мъж на лондонското летище „Хийтроу”, заподозрян за връзки с бомбеното нападение в Манчестър по време на концерт на певицата Ариана Гранде. За това съобщиха от полицията в града в „Туитър”.

По думите на властите арестът е планиран предварително и няма директна заплаха за летището.

- реклама -