Снимки: kathimerini.gr

Още двама заразени с коронавирус в Гърция, първи случаи в Атина

Днес Гърция отчете два нови случая на коронавирус през последните 24 часа, с което общият брой потвърдени случаи е три, и заяви, че ще спре всички карнавални тържества в страната, съобщи в. „Катимерини“.
Министерството на здравеопазването заяви, че един от случаите е 9-годишния син на 38-годишната жена в северния град Солун, която стана първият потвърден случай в Гърция. Наскоро жената се завърна от Милано в Северна Италия, епицентър на епидемията от коронавирус в Европа.
Другият е случай от Атина. Отново става дума за жена, завърнала се от страната на ботуша.
Сред събитията, които трябва да бъдат отменени заради коронавируса, е карнавалният парад в крайбрежния град Патра, планиран за 1 март, съобщиха властите.

В Солун настана паника след първия случай на коронавирус.

Хората се презапасяват с храни, а магазините са опразнени. Избягва се и ползването на градски транспорт.

Властите полагат максимални усилия да се ограничи разпространението на вируса след регистрирания първи случай в Солун. Лекари предупреждават, че в рамките на часове или няколко дни се очакват още регистрирани случаи на заразени хора. Видимо жителите на Солун се страхуват от разрастване на заразата и масово се запасяват с храни. Все по-малко използват обществения транспорт. Шофьорите на градския транспорт в Солун отказват да ходят на работа, ако не се вземат предпазни мерки в автобусите. Забраниха достъпа до сградата на общината, извършва се обеззаразяване, защото пациентката с вируса е посетила заседание на общинския съвет.
 Кметът на Солун препоръча всеки да ограничи контактите с лица, които има вероятност да са заразени. Министърът на здравеопазването разпореди да се снабдят аптеките с повече предпазни маски. Изследват се още няколко случая със съмнение за коронавирус в цялата страна, а резултатите се очакват до края на деня.
Независимо от истерията и паниката сред хората, министерството обяви след първото огнище на коронавирус, че няма причина за паника и че ситуацията е под контрол. Това изглежда не успокоява гражданите, които вчера в Солун и Атина се втурнаха към супермаркета, за да купят храна. В Солун оборотът е нараснал със 150% в супермаркетите, според известен управител на верига магазини. В момента няма проблем с доставката на стоки и ще бъдат пуснати допълнителни поръчки веднага, тъй като се вижда, че търсенето се увеличава допълнително. Картината е подобна в Атина, след обявяването на първия случай в една верига супермаркети в квартал Пефки вчера следобед бяха празни доста рафта. Макароните, брашното, замразените продукти изчезват, а антисептичните и други хигиенни продукти, като салфетки и др., са много търсени.
- реклама -