Германия Турция германски граждани

Още двама германци арестувани в Турция

Още двама германски граждани бяха арестувани в Турция.

Това съобщи външното министерство в Берлин, с предупреждение, че ако задържанията в южната ни съседка продължат, може да последва и предупреждение за въздържане от пътуване.

Говорителят на министерството Мартин Шефер каза пред репортери, че има „конкретни индикации“, че двама германци, съпрузи, са били задържани в полицейско управление през уикенда. Не е известно какви са мотивите за това, но говорителят добави, че един от тях е бил освободен и принуден да напусне Турция.

„Това означава кошмар за толкова много немски граждани, които искат просто да отидат на почивка в страната“, каза той.

„Това може да засегне всеки, който реши да пътува до Турция”, каза Шефер.

По неговите думи, в лицето на такива „капризи“ от страна на турските власти, Берлин ще трябва да обмисли поставянето на Турция в „черния си списък за пътувания” в бъдеще.

„Ако се превърне в ежедневна рутина за турските власти да задържат германски граждани, тя ще се присъедини към списъка със страни като Либия, Йемен и Сирия“, добави той.

Връзките между Германия, където живеят 3 млн. етнически турци, и Турция са обтегнати, особено след миналогодишния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. След него Германия вече спря 11 отделни оръжейни доставки за Турция, които включваха пистолети, муниции или компоненти за оръжия.

Отношенията допълнително и рязко се влошиха, след като турски съд реши шестима активисти да останат в ареста по подозрение, че са помагали на „терористична” група. Един от тях е германецът Петер Щойтнер.

- реклама -