Още днес Цацаров подава оставка като главен прокурор

Сотир Цацаров подава оставка още днес като главен прокурор. Това заяви самият той, след като беше избран от парламента за председател на комисия Антикорупция. Цацаров очаква президентът да не бави неговия указ.

Ако указът бъде подписан, новоизбраният главен прокурор Иван Гешев ще встъпи в длъжност преди първоначалната дата, която беше през януари 2020 г.

„В момента, в който е налице указ на президента, с който съм освободен, няма каквато и да е пречка  Иван Гешев да встъпи в длъжност главен прокурор“, каза Цацаров.

Главният прокурор коментира в парламента и решението за избиране на независим прокурор. Според него правителството е реагирало политически, изпълнявайки ангажимента пред Венецианската комисия.

От юридическа гледна точка дали това е най-добрият законопроект е трудно да се каже.

„Нека не отхвърляме едно нещо преди да се е родило. Дали един законопроект противоречи на Конституцията – казва Конституционният съд, не е един куп специалисти.

„Венецианската комисия предлага определени модели. А дали тези модели съответстват на българския конституционен ред, е проблем, който трябва да реши самата страна“, обясни Цацаров и отново подчерта, че не може да каже дали този модел ще бъде работещ.

- реклама -