Още два дни надежда! Спасителната операция за Боян Петров продължава днес и утре

Спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров ще продължи и днес. Това съобщи алпинистът Кирил Петков от екипа на Боян Петров.

Петков се намира в района на спасителните действия.

Вчера хеликоптерите не успяха да се включат заради лошо време, а спасителните екипи по земя се върнаха в базовия лагер с вещи на Боян Петров, открити при лагер 3.

Въздушният екип все още се надява да излети с хеликоптери в търсене на алпиниста Боян Петров. Времето е по-добро от вчера и екипът иска да започне окончателно задълбочено търсене, преди да стигне до някакво заключение. Това пишат на официалната си страница във фейсбук Dream Wanderlust от спасителния екип, поел търсенето на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май. 

„Шерпите са събрали опаковки за храна и други подобни материали около лагер 3. Въз основа на това искаме да извършим отново задълбочено търсене, което може би ще бъде последната проверка. Ще направим всичко възможно, за да направим операцията по търсенето без грешка. Да се надяваме на по-добро време. Ако нямаме шанс днес, ще се опитаме утре рано сутринта“, каза ръководителят на въздушния спасителен екип. 

Кирил Петков обясни пред БНР, че за днес и утре се планира издирвателната дейност да продължи, за да се проверят всички останали възможности:

„Китайската група остана, не се прибраха, въпреки че можеха, с идеята да се анализират сравнително нископланински точки между лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е приключила, продължава, докато не свършат

всички тези възможности.“ Максимално да се обходят възможните точки в ниската планина е приоритет номер 1″, подчерта Кирил Петков.

Сутринта е било слънчево, сега върхът е покрит с облак, има и мъгла, разказа Кирил Петков. Той самият все още не е видял откритите вчера вещи на алпиниста, донесени в базовия лагер. Част от потенциалните точки за обследване вече са анализирани, гледани са през различни скенери на филтри. Много хипотетично и с надежда за чудо групата продължава да работи, допълни Петков, според когото животът на спасителите вече е изцяло извън опасност:

„Беше страшно, когато те бяха на десет метра от върха. Говорим за 8 хиляди метра. Тогава нямаше смисъл да се натиска още 10 метра да се стигне до самия връх, защото там нямаше никакъв шанс Боян да се намери жив. А за 10 метра, само за да се намери потенциално тялото му, за което също беше много малък шансът, въобще не си заслужаваше рискът за тези хора. Сега вече говорим за по-ниската част на планината. Рискът е ако не нулев, то поне много малък, непопълнено квадратче.“

Петков остава на мястото на операцията със сигурност и в утрешния ден, след което ще реши какво да предприеме.

В следващите дни от екипа на българина ще дадат пресконференция, на която се очаква да съобщят повече за това как е протекла спасителната операция. Днес е десетият ден от началото й.

Боян Петров е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.

- реклама -