машини, гласуване, изборен ден, машини
Снимка: БГНЕС

Още 150 машини за гласуване, които никой не е поръчал се появиха на летище „София“

Още 150 машини за гласуване, които никой не е поръчвал, се появиха в България. Те се намират в митнически склад на територията на летище „София“. Самата ЦИК научи за тях на следобедното си заседание от писмо от Софийска градска прокуратура.

Както и с предната извънредна доставка от 228 машини, които бяха разкрити в събота, ЦИК не бе наясно откъде са се появили новите 150 машини. От накъсаната дискусия в комисията се разбра, че устройствата трябва да отидат при фирмата-доставчик „Сиела Норма” – също както 228-те машини, заради които ГЕРБ обяви миналата събота, че се готви измама на изборите.

„Мисля, че е крайно време тези въпроси да бъдат зададени към „Сиела Норма”. Защото някак оставам с усещането че всичко е съсредоточено само върху ЦИК, а очевидно тя не е вносител, нито възложител на закупуването на машините, които в последно време се оказва, че „Сиела Норма” в качеството на не знам каква транспортира и съхранява“, раздразнено коментира шефът на комисията Камелия Нейкова.

ЦИК поиска и тези 150 машини да бъдат арестувани докато се разбере какви са и защо са доставени в България.

Пред „24 часа“ от фирмата „Сиела Норма“, която е вносител на устройствата за гласуване и избрана от ЦИК за доставчик за 14 ноември, коментираха, че 150-те машини на летището са за резервни части. На тях нямало качен софтуер и не могат да се ползват за гласуване.

„Уведомихме прокуратурата и тя ни даде разрешение да ги закараме на склад. А прокуратурата е уведомила ЦИК“, казаха още от компанията.

- реклама -