морбили дребна шарка СЗО Европа

Още 12 деца са болни от морбили, общо заразените станаха 17

12 деца от района на Благоевград са заразени с морбили, съобщиха от здравното министерство. За момента лабораторно потвърдени са пробите на пет от тях, на останалите 7 ще са готови утре, но клиничната картина е същата като при вече потвърдени те. Те са на възраст от 5 месеца до 9 години.

Общо заболелите в страната в момента стават 17 души

Министерството на здравеопазването разпореди на директора на РЗИ-Благоевград предприемането на незабавни мерки за ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи, в т.ч. и затваряне на детското отделение на МБАЛ-Разлог, където е осъществен контактът.

„Пациентите са били по същото време в детското отделение на болницата в града, където е станала и заразата“, обясни Радосвета Филипова, държавен експерт в дирекция „Здравен контрол“.

На всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Д-р Филипова уточни, че към момента не говорим за епидемия, а за епидемичен взрив.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили. Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

 

- реклама -