Китай

Осем изобретения от Древен Китай, които ползваме и в съвремието си

Историята на Китай датира от преди около 7 хиляди години и е една от най-древните в развитието на човечеството. Тя се характеризира с бурно развитие на културата и земеделието, с натрупване на научни познания за заобикалящия свят и създаването на множество произведения, които се оказват от огромно значение за бъдещето развитие на човечеството. Ето някои от нещата, изобретени от древните китайци, които използваме и до днес.

Тоалетната хартия

Тоалетната хартия се появява на бял свят в Китай през далечната 589 година. Тогава тя е била предназначена да задоволява нуждите само на императорите, но не и на простосмъртните хора.

Хвърчилото

Китайците са измислили хвърчилата преди около 3000 години. Тогава те са имали широко предназначение – служили са като защита от зли духове и заплаха за враговете на бойното поле. Освен това се е смятало за лош късмет, ако нарочно изпуснеш хвърчилото си. Днес те са най-вече играчка, която радва много децата.

Рождените дни

Най-важният празник в страната е китайската Нова година. Древните са вярвали, че всяка година на този ден хората остаряват с една година, без значение в кой месец са родени. А, празненствата по този повод са били пищни и многобройни.

Велосипедите

Велосипедът е създаден в Китай около 1891 г. от двама американски пътешественици, Алън и Сачленбен. Днес той е основният транспорт за милиони китайци. Последният император на Цин карал колело около Забранения град в Пекин. В момента Китай е водещият производител на велосипеди в света.

Огледалото

В Древен Китай се е вярвало, че всеки, който има огледало, е защитен от зло. Смятало се е също, че огледалата разкриват тайните на бъдещето. Човек, който е бил уплашен от призрак, можел да се излекува, като се гледа в огледало. А когато някой почине, се е слагало огледало в ковчега му, за да не го преследват зли духове.

Ваксините

Китайските лекари използвали корите от пъпките на болни от шарка, за да създадат лек за здравите хора. Това е първата ваксина срещу едра шарка, при която шансът за фатален край на пациента бил едва 2 %, но вероятността за по-леко преминаване на епидемията – гарантирана.

Сладоледът

Преди 5000 г. за първи път в Китай се е появил сладоледът. Древните китайци смесвали сняг и лед от планините и прибавяли в сместа портокали, лимони и зрънца от нар, а понякога вино и мед. Китайците научили арабските търговци да смесват плодови сиропи със сняг, а арабите разпространили рецептата сред венецианците, а по-късно и сред римляните.

Хартиените пари

Древните китайци са първите хора в света, които използвали хартиени пари, по време на династията Тан през VII век. Първо били под формата на разписки от търговците, а след това започнали да се отпечатват на хартия, след недостига на мед за изработване на монети.

автор: Мария Николова

- реклама -