полет
сн. БГНЕС

Осъществиха първи полет между Израел и Арабските емирства

Първият пряк търговски полет между Израел и Обединените арабски емирства пристигна днес в Абу Даби. Tова се случи почти три седмици, след като двете страни сключиха историческо дипломатическо споразумение, съобщава БТА.

Сделката направи ОАЕ третата арабска държава след Египет и Йордания и първата арабска държава от Залива, установила дипломатически отношения с Израел.

Първият търговски пътнически полет, осъществен от израелската авиокомпания „Ел Ал“, излетя от телавивското летище „Бен Гурион“. Над страничния прозорец на пилота на самолета „Боинг 737-900“, носещ името на израелския град Кирят Гат, беше написана думата „мир“ на арабски, английски и иврит.

сн. БГНЕС

Сред пътниците беше голяма израелска делегация, зетът на Тръмп и негов съветник Джаред Къшнър и съветниците по националната сигурност на САЩ и Израел Робърт О’Брайън и Мейр Бен-Шабат.

сн. БГНЕС

„Ние ще се качим на исторически полет“, каза Къшнър преди началото на пътуването. Той заяви, че това е „първият търговски полет между Израел и държава от Залива“, и изрази надежда за други подобни споразумения със страни от региона. „Това е много обнадеждаващо време и аз вярвам, че такъв мир и благоденствие са възможни в региона и в света„, каза Къшнър.

сн. БГНЕС

Съобщено беше, че самолетът е оборудван с противоракетна защита. След пристигането са предвидени преговори между представителите на Израел, ОАЕ и САЩ по широк кръг от теми – от туризма до финансите, с цел подписване на няколко споразумения за сътрудничество.

- реклама -