Наоми Осака, Лауреус

Осака и Надал са големите победители на Лауреус

Тенис звездите Наоми Осака и Рафаел Надал са големите победители в най-престижните спортни награди Лауреус.

Надал, който триумфира за 20-и път в турнирите от Големия шлем за титла номер 13 на Ролан Гарос през октомври миналата година, бе определен за Спортист на годината за втори път в кариерата си. Това е и негова четвърта награда Лауреус след предишните две – за Пробив и Завръщане на годината. „Останалите спортисти вероятно заслужават трофея толкова, колкото и аз, но това бе моята година и няма как да бъда по-щастлив. Спечелването на Ролан Гарос и изравняването на рекорда на Роджър Федерер беше незабравим момент. За мен означава много да изравня големия ми съперник, но и същевременно голям приятел. Това е нещо много специално, имайки предвид историята ни на- и извън корта“, каза Надал.

Рафаел Надал, Лауреус

Осака получи похвали за силното ѝ послание на US Open, където тя спечели втора титла. Тя подкрепи движението Black Lives Matter, носейки различни маски на мачовете си с имената на афроамериканци, починали в последните години. „Мисля, че е важно да използвам гласа си. Често задържам неща в себе си и се притеснявам за това какво мислят хората за мен. Но ако имаш платформа, е важно да я използваш“, заяви Осака.

Дигиталната церемония по награждаването в Севиля почете и тенис легендата Били Джийн Кинг. Тя получи отличие за Цялостен принос към спорта.

Наградата за отбор на годината получи Байерн Мюнхен. Баварците взеха шест трофея за една календарна година.

Списък с победителите:

Спортист на година: Рафаел Надал
Спортистка на годината: Наоми Осака
Отбор на годината: Байерн Мюнхен
Пробив на годината: Патрик Махоумс
Завръщане на годината: Макс Парът
Спортът за добро: KICKFORMORE by KICKFAIR
Награда за цялостен принос: Били Джийн Кинг
Адвокат на атлетите: Люис Хамилтън
Спортно вдъхновение на годината: Мохамед Салах
Спортен момент на годината: Крис Никич.

- реклама -