сн. БГНЕС

Осъдиха журналист заради репортажи от сърцето на пандемията – Ухан

Китайска журналистка e хвърлена в затвора за четири години в понеделник заради репортажите ѝ от Ухан, когато там се развихри пандемията на COVID-19, каза адвокатът ѝ. Това се случва почти година след като в града в централен Китай се появиха подробности за „неизвестна вирусна пневмония“, съобщи АФП.

Цзянг Джан, бивш адвокат, бе осъдена на кратко изслушване в съд в Шанхай за „твърдения, че е „предизвиквала разправии и неприятности” със своите публикации за хаотичните първоначални действия на властите.

Нейни репортажи и есета на живо бяха споделени в социалните медийни платформи през февруари, привличайки вниманието на властите, които наказаха осем души, алармиращи за развитието на ситуацията с разпространението на коронавируса, тъй като според властите те неправомерно атакували техните действия.

Контролът на информационния поток по време на безпрецедентна глобална здравна криза е от ключово значение за позволяването на китайските комунистически власти да преработят разказа в своя полза, като президентът Си Цзинпин беше увенчан с похвали от компартията за ръководството му в битката срещу пандемията, подчертава АФП. Но, от друга страна, излиза солено за хората, които откриват и информират за пробойни в „безпроблемното” управление на кризата.

Съдът заяви, че Цзянг Джан е разпространила „неверни информации“ онлайн, съобщи един от адвокатите ѝ Цзянг Кеке, но обвинението не разкрива напълно своите доказателства в съда. „Нямахме начин да разберем в какво точно я обвиняват“, добави той, описвайки делото като „изслушване набързо“. Поради което подсъдимата „не отговори [на въпроси] … Тя отказа да отговори, когато съдията я помоли да потвърди самоличността си“.

Има опасения за здравето на осъдената, която започна гладна стачка през юни и е хранена насилствено през носната тръба. Правният ѝ екип заяви, че здравето ѝ се влошава и че страда от главоболие, световъртеж и болки в стомаха и че се е явила в съда с инвалидна количка. Тя казала миналата седмица, че ако ѝ дадат тежка присъда ще отказва храна до самия край.

- реклама -