караджич Хага присъда престъпления срещу човечеството Босна

Осъдиха в Хага Радован Караджич на доживотен затвор

Бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич е осъден на доживотен затвор от Международния трибунал в Хага.

Трибуналът в Хага се съгласи с прокуратурата, че 40-годишната присъда за бившия президент на Република Сръбска, Радован Караджич, е недостатъчна, предвид тежестта на престъпленията му и че такава присъда е неразумна и несправедлива. Хагският трибунал за военните престъпления в бивша Югославия е допуснал грешка, когато е наложил 40-годишна присъда

73-годишният Караджич е намерен за отговорен за най-зловещите военни престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина между 1992-1995г. Той е отговорен за геноцида над 8000 босненци в Сребреница.

Апелативната камара счете, че е допусната грешка от съда, когато е постановил, че не е имало геноцидно намерение на Караджич при извършването на престъпления в седем общини на Босна и Херцеговина.

Адвокатът Горан Петрониевич заяви пред РТС преди обявяването на присъдата, че двамата с Радован Караджич са обсъдили оперативен план за евентуален изход от постановяването на присъдата.

Караджич заяви, че е спокоен, готов за пълно освобождаване, но и различно решение, което според Петрониевич ще бъде само временно, тъй като адвокатите вече правят планове, ако се стигне до такъв изход.

Радован Караджич е обвинен и в престъпления срещу човечеството – прокуждане, убийства и изтезания, както и за нарушаване на военното право при обсадата на Сараево.

 

Караджич бе близък с на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич, който също беше изправен пред Международния трибунал в Хага.

По време на сърбската агресия в Босна са убити около 100 000 души, извършват се много престъпления – масови и систематични изнасилвания и прокуждания. Главнокомандващият сръбските войски генерал Ратко Младич е изправен пред трибунала в Хага като пряко отговорен за клането в Сребреница.

Дълго време след края на войната Ратко Младич и Радован Караджич бяха укривани в Сърбия. Караджич дори си променя идентичността – представя се за д-р Драган Дабич, пуска си брада и дълга коса, които променят външността му.

„Очевидно той е имал много помагачи и симпатизанти, които винаги са го предупреждавали за поредния опит за неговото залавяне“, казва Франц-Лотар Алтман. Но под силния натиск на ЕС, след 12 години той е арестуван в Белград, а по-късно е задържан и Ратко Младич.

На 24 март 2016 година Хагският трибунал за военните престъпления в бивша Югославия осъди Радован Караджич на 40 години затвор, в т.ч. за извършени престъпления срещу човечеството, геноцид и за обсадата на Сараево.

- реклама -