Ценко Чоков присъда кмет Бяла Слатина

Осъдиха Ценко Чоков на четири години затвор за отвличане, побой и палеж на автомобил

Присъда от 4 години и половина затвор получи бившият кмет на врачанското село Галиче Ценко Чоков.

Това отсъди спецсъдът, признавайки го за виновен за отвличане, побой и палеж на 2 коли.

Съдия Вилислава Ангелова обяви Чоков за невинен по обвинението, че заедно със сина си Мартин ръководили престъпна банда с користна цел, с която попадали и други седмина.

Чоков е невинен и по друго обвинение – лихварство. Според съда за тези 2 престъпления не е установено, че Чоков има общо с тях.

Той трябва да остане в затвора още 2 г. и половина, тъй като 2 г. от наказанието вече е излежал. Присъдата ще бъде обжалвана, каза адвокатът на Чоков – Иво Найденов.

4 години затвор, обществено порицание и глоба от 5000 лв. е наказанието за Мартин Чоков. Той е признат за виновен за закана за убийство пред кафене в Галиче, когато със заплашителни думи нападнал свой съселянин.

Чоков-младши има вина и за заплаха с убийство. Освен това съдът той прие, че той е осъществявал незаконна банкова дейност, отпускайки кредити с високи лихви на свои съселяни и заради това получил неправомерно 11 хил. 530 лв.

Заедно с баща си той е признат за виновен за побой и за още 2 закани с убийства.

Ценко Чоков бе доведен в съда със затворническа линейка, тъй като здравословното му състояние не позволява той да е изправен на крака. Твърди се, че има болки в костите.

Последните заседания по делото се състояха в Софийския затвор.

Финалът на делото идва две години след показното задържане на Чоков, сина му и останалите от групата. Оттогава той е в ареста. С изключение на десетина дни, през които беше на свобода срещу 10 000 лв. парична гаранция. Тогава заради оплаквания, че е започнал да сплашва свидетели, отново беше върнат в ареста, а съдебният състав беше подложен на проверка от ВСС.

- реклама -