Осъдиха наследника на „Самсунг” на 5 години затвор за корупция

Наследникът на „Самсунг“ Ли Джей Йонг е осъден на пет години затвор за корупция, лъжесвидетелстване и други престъпления

Централният окръжен съд в Сеул осъди 49-годишния бизнесмен, заместник-директор на най-големия производител на смартфони в света, за престъпления, свързани с корупционния скандал, довел до свалянето на президента южнокорейския президент Пак Кън Хе.

Присъдата е значително по-лека от очакваните по-рано 12 години затвор.

През зимата стана ясно, че бившият държавен глава е е оказала натиск върху Националния пенсионен фонд, за да подкрепи миналата година сливането на компаниите „Самсунг Си енд Ти“ (Samsung C & T Corp) и „Чеил индърстрис” (Cheil Industries Inc. ). В замяна вероятно е поискала от корпорацията различни отстъпки за най-добрата си приятелка Чой Сун Сил, според следователите.

При обиск от компанията бяха конфискувани твърди дискове на компютри

Иззети са мобилни телефони и документи, свързани със сделката. Това бе третото влизане на разследващите в компанията „Самсунг”, свързано с корупционния скандал около Пак Кън Хе.

Политическият скандал около държавния глава се разгоря, след като тя поднесе публично извиненията си за изтичане на информация към близката й приятелка Чой Сун Сил, която не е назначена на никакъв пост в апарата на президента, но е имала достъп до десетки текстове на речи и изказвания на държавния глава преди те да бъдат произнесени.

Източник: АФП

- реклама -