Осъдиха иранка, която свали забрадката си в знак на протест срещу хиджаба, после я помилваха

Иранка, коятопублично протестира срещу хиджабаи свали забрадката си, беше осъдена на една година затвор, а в последствие беше помилвана от върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей. Това съобщи адвокатът й.

Съдът издаде присъдата срещу Вида Мовахед през март, като я признал за виновна в извършване на действия, поощряващи „развращаването“ на обществото.

Жената беше арестувана през ноември. Дерефшан съобщи за присъдата първо пред местните медии и заяви, че Мовахед се намира в списък с помилвани лица, но все още не са приключили процедурите по освобождаването й. Засега няма официален коментар. Върховният лидер аятолах Хаменей понякога издава помилвания, обикновено във връзка с национални празници.

Мовахед е на 32 години, стана известна като „Момичето от улица „Енгелаб“ и за кратко беше арестувана през 2017 г., след като свали забрадката си и я държеше във въздуха. Видеоклипове от протеста получиха широк отзвук в социалните мрежи, а на следващата година властите задържаха за кратко 29 жени по сходни обвинения. Три от тях, както се твърди, са осъдени на две години затвор, а за част от другите се предполага, че са напуснали Иран. Иранските съдебни процеси обикновено са закрити за обществеността и присъдите често не се обявяват публично.

Иранското законодателство изисква от жените да се обличат консервативно и да покриват косата си, когато са на обществено място. Нарушилите правилата обикновено са осъждани на два месеца затвор и по-малко и са глобявани с около 25 долара.

Властите възприеха по-твърд подход срещу протестите, които според тях са част от кампания, ръководена отвън от опозиционни организации и социалните мрежи.

- реклама -